Waterkoud met flink wat sneeuwval

Afgelopen vrijdag kwam het ook al tot sneeuwval in de bergen

Waterkoud met flink wat sneeuwval

Het is vandaag waterkoud in Oostenrijk met sneeuwval tot in de hogere dalen en lage temperaturen voor mei. Wordt het ook nog lente, laat staan zomerweer?

Vanmorgen ligt een storing recht over Oostenrijk. Hoewel de ochtend her en der nog droog van start gaat, begint het op steeds meer plaatsen langdurig te regen. Daarbij begint ook de sneeuwgrens te dalen, eerst dalend naar 1600 meter maar in de loop van de middag kan het tot in de hogere dalen sneeuwen. Vrijwel de hele middag regent en sneeuwt het stevig door, tegen de avond kan het in Tirol of het Salzburgerland zelfs tot 1000 meter sneeuwen. Voor medio mei is dat wel vrij bijzonder.

75 centimeter sneeuw is mogelijk

Vanavond en komende nacht blijft het aanhoudend regenen en sneeuwen. De sneeuwval zelfs lokaal tot onder de 1000 meter vallen. Hogerop kan met gemakkelijk 40 tot 75 centimeter sneeuw vallen, regionaal is zelfs wat meer mogelijk.

Morgenochtend blijft het bewolkt en regenachtig, maar de intensiteit van de neerslag wordt snel zwakker. Tijdens de ochtend valt de sneeuw nog tot 1000 meter of daaronder, in de loop van de dag stijgt de sneeuwgrens naar 1400 meter. Aan het eind van de dag wordt het overal echt droog en het is bij een matige tot vrij krachtige noordenwind waterkoud.

Donderdag breekt af en toe de zon weer door en is het vaker droog dan nat. Wel blijft de temperatuur gedempt voor midden mei met maximaal 11 tot 17 graden in de dalen. Normaler voor dit jaargetij zijn temperaturen rond de 23 graden. Vrijdag kan voor het eerst deze week de 20 graden in de lagere dalen aangetikt worden. Maar ook nu is het wisselvallig met buien en weinig zon. Vanaf het weekend wordt het warmer, maar de buienkans blijft ook dan bestaan.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...