Wateroverlast mogelijk door zware buien

De komende 48 uur trekt een storing met vele actieve regenbuien van noord naar zuid over Oostenrijk. Doordat er maar weinig stroming in de lucht zit en het ontbreekt aan duidelijke sturende weersystemen. Blijven de buien lang op dezelfde plek hangen dan is wateroverlast mogelijk.

Deze ochtend trekt een eerste buiengebied over Oostenrijk. Vooral in Stiermarken kan het enkele uren al flink doorregenen. Elders is ook nog ruimte voor een beetje zonneschijn. Maar in de vochtige en broeierige lucht ontstaan later deze ochtend al nieuwe stapelwolken. Vanmiddag zijn dan zware buien aan vooral de noordkant mogelijk. Hierbij is ook onweer en hagel mogelijk. Elders vallen soms ook zware buien, de minste in het flachland. Voor de buien uit kan het nog opwarmen tot 23 tot 26 graden. Tijdens de buien komt het kwik onder de 20 graden. Op enkele plaatsen is wateroverlast mogelijk.

Vanavond en vannacht klaart het maar moeizaam op. Uiteindelijk volgen vanuit Duitsland stuwende buien. Het betreft vooral het Tirolerunterland, Salzburgerland en Oberösterreich.
Morgenochtend regent het dan nog altijd in de al eerder genoemde streken. Gedurende de hele dag blijft de regio vanaf Innsbruck tot Wenen, ten noorden van de hoofdkam, gevoelig voor zware buien. In deze streek valt 20 tot 60mm regenwater in 48 uur! Dit kan tot wateroverlast en overstromingen leiden. Elders zijn er morgen langere droge perioden met spaarzame zonnige momenten. De lucht is overal al wel warmer met middagtemperaturen van 24 tot 27 graden.

Zondag start de dag op de meeste plaatsen zonnig. Wolkenvelden in de ochtend branden vrij snel weg en voor enkele uren is het overal zonnig zomerweer. Daarbij stijgende temperaturen tot 28 graden. Maar tijdens de middag ontstaat er ook een tweedeling binnen Oostenrijk. In delen van het noorden en oosten ontstaan nieuwe wolken en uiteindelijk ook enkele regenbuitjes. In het zuiden en westen is het juist op en top zomerweer. Hier kan het zwembad weer bezocht worden.

Na het weekend blijven we een beetje aansukkelen. De lucht wordt wel warmer maar niet stabieler. Het is wachten op een hogedrukgebied welke stabielere bovenluchten brengt.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Instagram Banner

Snowbreaks Oostenrijk Banner 1200x800

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...