We need snow ASAP

We need snow ASAP

De kop zegt waarop het staat “We need snow” we hebben sneeuw nodig en dringend, de beelden liegen er niet om terwijl het zo mooi begon. We weten allemaal nog wel aantal weken geleden een hoop sneeuw en het was koud, de skigebieden en de liefhebber waren in hun nopjes. Zal het nu al goed komen, geen herhaling van vorig jaar??

Volgens onze collega’s van Wepowder.nl zitten we al tussen de 30 en 45 dagen in dit weerpatroon, en om niet al te technisch te worden kan het niet lang meer duren. En daar hopen wij allen op.

We zitten nu al zo lang met een vastgeroest weerpatroon, ter hoogte van Spanje een sterk hogedrukgebied en in het noorden een groot lagedruk gebied. Op het Noordelijk halfrond verloopt de stroming van een hogedrukgebied met de klok mee, terwijl een lage drukgebied tegen de klok in gaat. Dit zorgt onder andere voor een westelijke stroming.

Het is niet een echte westelijke stroming we krijgen ook met regelmaat de stroming van het zuiden, de afgelopen dagen merkten we dat goed met temperaturen die we eigenlijk in de lente verwachten. De foto’s die men ziet en wat de media beschrijft is het niet goed gesteld in de alpen, onze ervaring en van anderen is dat het gelukkig mee valt. De compacte structuur van de kunstsneeuw zorgt ervoor dat de zon die toch al niet zo sterk schijnt niet al te snel vat krijgt op het witte goud.

Maar des ondanks geldt nog steeds “We need snow”.

Fieberbrunn TirolS

De foto hierboven zegt genoeg en zo is het overal in Oostenrijk, en zelfs de rest van de alpenlanden. Natuurlijk zijn de pistes op de nog hogere gelegen gebieden in Frankrijk en Zwitserland compleet wit, maar niet overal in Oostenrijk. Gebieden zoals Ischgl en Solden zullen door hun ligging meer wit zijn dan groen.

Maar volgens de kenners gaat er wat veranderen zo rond de jaarwisseling, de verschillende kaarten en runs veranderen en laten we het hopen…

weerkaart 30-12-2015

Hierboven een weerkaart zoals berekend is door de Amerikaanse weerdienst, dit is op 5 km hoogte en laat een hogedruk gebied zien in de buurt van Scandinavië beter bekend in de wereld van de meteorologen als Scandihoog. Dit hoog kan eventueel kou brengen in de Alpen, of het bij ons in Nederland kou zal brengen daar weten wij net iets te weinig vanaf. Dit soort kaarten worden ook als meteofictie aangemerkt omdat het niet binnen de termijn van 5 dagen is, maar dat de stroming gaat veranderen is al door de verschillende weermodellen vaker berekend, althans volgens de kenners.

Wij zien het wel en ooit gaat het vast wel weer winters worden …toch?

Op facebook en andere sites vinden we het nodige aan weerkaarten, gedeeld door amateur meteologen. Mensen die een passie hebben voor het weer, de helft begrijpen we niet helemaal maar we komen een eind. Zo kregen we ook een aantal kaarten te zien waarin het nodige aan neerslag berekend werd, en als dit uitkomt dan komt het weer goed qua winter in de Alpen.

Nog steeds is het meteofictie maar wat de collega’s op andere wintersportsites als wintersportweerman, wintersporters, wepowder, snowplaza, snowrepublic en alpenweerman vertellen is dat een omslag toch wel tot de mogelijkheden behoren maar alles is nog te ver weg om met zekerheid te zeggen dat het gaat gebeuren.

Een van de plaatjes waar we blij van worden is de neerslag kaart en dan in het bijzonder SNEEUW, zoals hieronder te zien is.

Sneeuwval 31-12-2015

Sneeuw 4-1-2016

Alles wat roze/paars/rood is willen we graag zien, namelijk sneeuw. De plaatjes hierboven laten de mogelijkheid zien wat er misschien kan gebeuren, 1e kaart op oudjaarsdag en de 2e kaart op 4 januari 2016. Nogmaals alles is te ver om met zekerheid te zeggen, maar we gaan hier heel veel om duimen/bidden/hopen en de nodige sneeuwdansjes doen hoe dat er ook uit mag zien.

De wereld is in rep en roer allemaal de schuld van de wereldwijde klimaatsverandering, en dus ook de schuld van ons mensen. Gelukkig zijn er een hoop wetenschappers die alles weerleggen of een poging tot doen, en een van deze is Richard Tol. Volgens hem hoeven wij ons niet druk te maken, gelukkig maar.

Tot zover over iets waar we niet al te veel kaas van gegeten hebben, leuk alles wat kan maar tot dan geldt ?We need snow ASAP”.

728x90-Bizztravel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...