Wederom slachtoffers bij lawines in Tirol

Lawine gevaar Choralpe Kandleralm

foto is ter illustratie

Wederom slachtoffers bij lawines in Tirol

De komst van veel sneeuw is aan de ene kant een zege voor de gebieden en haar bezoekers. Maar het brengt ook gevaren met zich mee.

Was het in december vooral de ongelukken door te weinig sneeuw is het nu een te veel aan sneeuw wat slachtoffers maakt. Dit weekend is het raak door diverse lawines waarbij in o.a. Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland op stufe 4 staat.

Meerdere lawines

Gisteren waren er in Tirol een aantal mensen omgekomen door een lawine. In Längenfeld in het Ötztal ontstond rond 10:15 uur in het gebied van de Geigenkamm een lawine. Dit gebeurde terwijl drie toerskiërs bezig waren om de 2.830 meter hoge Innerberger Felderkogel te beklimmen. Toen er vlak onder de top een sneeuwplaat losbrak. Ondanks dat de slachtoffers snel gelokaliseerd en gered konden worden hebben zij het niet gered.

Het afgelopen weekend vielen er diverse slachtoffers. Elders in Tirol is in Kaunerberg (district Landeck) het lichaam geborgen van een vermiste 62-jarige toerskiër. Niet veel verder in St. Anton am Arlberg vielen er twee slachtoffers, ook deze twee wintersporters zijn door een lawine overleden.

Sölden Lawinehang 2 doden

Ter illustratie. Lawine Sölden november 2019

Het was bijvoorbeeld in St. Anton am Arlberg zaterdagochtend zo gevaarlijk dat de reddingswerkers hun missie moesten onderbreken. In Nußdorf-Debant in Oost-Tirol werd een bestuurder van een pistenbully geraakt door een lawine . De man werd pas gevonden na een zoekactie in de nacht naar zondag, maakte de politie bekend.

Goed nieuws

Ondanks alle nare berichten is er ook “goed nieuws” te vertellen. In Zell am See veroorzaakte een 44 jarige man uit Wenen samen met zijn 13 jarige zoon een lawine van 300 bij 800 meter. Gelukkig werden zij niet bedolven onder de sneeuw. De vader bevestigde dat hij de situatie had onderschat.

Volgens onderzoek betraden zij de onbeveiligde, steile oostelijke helling in open terrein waar een stufe 4 geldt. Daarmee veroorzaakten zij de grote lawine, die bestond uit meerdere sneeuwplakken.

Lawinegevaar groot

Lawinegevaar is groot momenteel staat de lawinestufe op 4 of 5 en advies is ook dat je op de piste blijft. De mensen van de bergbahnen in Oostenrijk doen er alles aan om de pistes veilig te maken en te houden. Echter kunnen zij ook niet altijd goed moeder natuur voorspellen.

Ondanks dat zij veel weten en ook alles er aan doen om de kans op lawines zo klein mogelijk te houden is er altijd een kans op. De ervaren offpiste of toerskiërs weten vaak wat zij doen maar ook zij zullen met dit niveau er alles aan doen om geen lawine te triggeren. Beter is dat deze “verstandige” mensen gewoon of thuis blijven of de piste opgaan. Als het aan ons zou liggen dan zouden er zware straffen komen om met lawinestufe 4 of 5 je buiten de piste te begeven. Wordt je  toch gered dan staat daar een enorme boete op. Wij zouden dit totaal niet erg vinden….

Vergeet niet dat als je off piste gaat niet alleen je eigen leven op het spel zet maar ook die van de reddingsmedewerkers. Blijf met deze omstandigheden op de pistes dat is de enige raad die wij graag willen mee geven.

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...