Wederom sneeuw en daarna verzachting

Wederom sneeuw en daarna opnieuw Kaiserwetter en verzachting. Dat staat er op het menu de komende week. Vandaag is het sneeuwmoment met deze ochtend ook regen onder de 1200m. De meeste sneeuw valt vandaag aan de noordelijke Alpenrand en dan mat name worden Salzburgerland en Steiermark worden goed bedeeld. Meer naar het westen valt de neerslag een beetje tegen omdat daar de hogedruk meer invloed heeft. En hogedruk onderdrukt nu eenmaal de neerslaghoeveelheden.

Gisteren nam de bewolking in de loop van de dag toe maar tot neerslag kwam het nog niet. Afgelopen nacht is er een koufront doorgedrongen en in de loop van de avond en nacht begon het te sneeuwen en onder de 1200 meter te regenen. Daarbij heeft het in enkele dalen geijzelt. Nog de hele dag kunnen sommige wegen spekglad blijven! Kijk dus goed uit. Uiteindelijk wordt het vanmiddag iets droger. Dat was dan het eerste schot van een koufront waar de minste neerslag op zit. Want in de loop van de middag komt er vanuit het noorden een 2e neerslagband aanstormen op de nadering van een koufrontfront. Op dat front zit de meeste neerslag maar ook de lagere sneeuwgrens. Nu is de neerslag geen issue want uiteindelijk gaat het later vanmiddag en vooral komende avond tot in de meeste dalen weer sneeuwen……

…. maar ook de wind neemt flink toe en dat is wel een dingetje. Het kan op de hoogste toppen tot flinke windstoten komen en het kan stormachtig aanvoelen, ook in de meeste dalen. In de zuidelijke deelstaten kan het een beetje föhnig zijn omdat er een stevige Nordstau opduikt. Geen lekker weer op de wisseldag terwijl de meeste Nederlanders weer huiswaarts keren.

Al met al kan er uit deze 2 fronten zo’n 25 centimeter geperst worden. In Vorarlberg en het westen van Tirol een paar centimeter minder. En hoe gaan we verder?

Er komt een strakke westelijke stroming te staan die zachte lucht vanaf de Oceaan over west Europa  blaast. De vorst gaat eruit en de temperatuur gaat in de lift. Op donderdag kan het op 1500 meter zo’n 7 graden worden. De dalen zullen wat koeler zijn omdat daar inversie optreedt. In de ochtenden kan dit tot wat dalnevel leiden. Toch zit er nog een addertje onder het gras.

Daarvoor pakken we de pluim er even bij want op woensdag is er een flauw neerslag signaal. En met temperaturen van ver in de plus op 1500 meter hoogte kan het wellicht wat gaan regenen. Het ligt helemaal aan het hogedrukgebied dat in de buurt van Oostenrijk blijft liggen. Is het sterk genoeg om de neerslag op een afstand te houden? De hoofdrun geeft geen neerslag voor de noordelijke Alpen. De neerslag vliegt net benoorden de Alpen langs. Op woensdag wordt het echt nowcasten. Er zal wel veel bewolking zijn en een bui is dus niet uitgesloten. De vorstgrens ligt op woensdag en donderdag ergens rond de 3000 meter.

De hoofdrun gevisualiseerd in kaartjes met de meeste verzachting op het eind. We kijken hier op een hoogte van zo’n 1500 meter.

En dan de neerslag. Met een beetje geluk zweeft het net ten noorden van de Alpen langs. En als we pech hebben worden de meest noordelijke Alpen geraakt en de buurt van Wenen, door wat regen of sneeuw maar met een krankzinnig hoge sneeuwgrens! Alleen de gletsjers profiteren daarvan.

Maar maandag en dinsdag is het wederom Kaiserwetter met in de ochtend wat dalmist of nevel zoals in de foto hierboven in 2017. Huiskamervraag: Iemand een idee waar dit is? En wie schiet de mooiste pica voor in het weerbericht? Als je je foto op Facebook upload bij “Vrienden van Fantastisch Oostenrijk” dan kiezen wij de mooiste uit. Wellicht komt jouw foto dan in het weerbericht. Succes!

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...