Weekend met kou en sneeuw

Weekend met kou en sneeuw

Komend weekend gaat het eindelijk gebeuren, koning winter valt Oostenrijk tot in alle lage dalen binnen met kou en sneeuw. Maar voordat het zover is kunnen we vandaag nog genieten van prachtig kaiserwetter. Tegelijkertijd gaan er vandaag diverse skigebieden verder open, dus een perfecte dag om te genieten van de vers geprepareerde pistes!

Vandaag zien we door de komst van een zwak hogedrukgebied dat de zon van opkomst tot ondergang ongehinderd schijnt. Enkel in sommige dalen komt deze ochtend nog wat mist of nevel voor. Ook start de dag in dalen waar het helder is koud met matige tot lokaal strenge vorst. Toch stroomt er vandaag iets mildere lucht binnen, hierdoor zien we op alle hoogtes de temperatuur oplopen naar waarden maar net onder nul. Tel daarbij het feit op dat er weinig wind staat en je hebt een perfecte wintersportdag. Op 1500 meter vriest het -2 graden vanmiddag.

Komende avond is het helder en koelt het in de dalen hard af, al snel zien we kwikstanden tussen de -5 en -10 graden. Maar vanuit Italië neemt de bewolking toe en tijdens de nacht stagneert door de bewolking de afkoeling. En uiteindelijk is de bewolking zo dik dat er ook wat lichte sneeuw aan de zuidkant kan vallen.

Morgen ontstaat een Genua-laag boven Italië

Morgen zien we de bewolking verder toenemen en begint het vanuit Italië op steeds meer plaatsen te sneeuwen. Dit komt doordat een Genua-laag ontstaat, dat is een lagedrukgebied met de kern boven de golf van Genua. Hierdoor draait de wind in Oostenrijk naar het noordoosten en kan koude lucht vanaf het continent het bergmassief bereiken. Tegelijkertijd neemt het Genua-laag zachtere vochtige lucht met zich mee. Deze luchtsoort glijdt over de instromende kou en wordt gedwongen te stijgen boven de Alpen. Hierdoor condenseert de lucht flink en gaat het in de loop van vrijdag in Oost-Tirol en Karinthië sneeuwen. Uiteindelijk trekt de sneeuw door…..naar de noordkant op zaterdag en vooral zaterdagavond aan de noordkant van Oostenrijk. Kortom kou en sneeuw ontmoeten elkaar boven Oostenrijk de komende dagen.

In totaal valt er tot maandagochtend gemiddeld 15 tot 25 centimeter verspreid over Oostenrijk. De minste hoeveelheden verwachten we in centraal Tirol, de meeste in Karinthië en Salzburgerland.

Maar het wordt ook flink koud vanaf zondag, op 1500 meter vriest het overdag meer dan -10 graden. Direct na het weekend kan het zelfs tijdens heldere nachten afkoelen in de dalen naar -15 of meer. Brrr… echt winterweer met kou en sneeuw.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×