Weekend met onweersbuien, en herfstige omslag inzicht?

Het is eigenlijk niet echt nieuws meer, het is warm en relatief zonnig in de Oostenrijkse Alpen. Op enkele stapelwolken na die uitgroeien tot onweersbuien, gebeurt er verder eigenlijk weinig spannends. Toch lijkt er even een flinke omslag aan te komen, met herfstig weer. Dit is alleen nog een weekje ver, dit weekend krijgen we eerst nog te maken met onweersbuien.

Kijkend vanuit de ruimte zien we ook meteen waar de onweerskansen voor dit weekend vandaan komen, een zwaar verzwakt koufront ten Westen trekt dit weekend over. De lucht zou amper afkoeling, maar bij het koufront is de lucht vochtig en instabiel genoeg voor onweersbuien. Morgen zien we door de dag heen de meeste buien in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland, zondag zien we de buien ook opkomen in Karinthië en Stiermarken. Geen buien zien we in het uiterste Oosten. Tussen de buien door (behalve in het Westen) schijnt de zon nog wel eens flink en wordt het heet. 27 tot 33 graden, in buiengebieden zoals Tirol duidelijk lagere waarden.

Tijdens onweersbuien komt het tot zware windstoten, hagel en wateroverlast. Kijk goed uit!

Na het weekend zien we de kans op onweersbuien weer duidelijk afnemen. Door de komst van en een nieuw hogedrukgebied is de lucht een stuk stabieler en opnieuw zonnig/heet. Tot zeker donderdag de 23e verandert er niets. Vandaar dat ik nu ook niet voor elke dag een uitgebreid bericht schrijf want het is letterlijk copy+past : zonnig en heet. Maar na de 23e…

Steeds meer modellen ondersteunen nu al deze optie, die steeds realistischer lijkt te worden. Dat is wel slecht nieuws voor de vakantiegangers die laat gaan dit jaar. De wind draait naar het Noorden en koelere Noordpool lucht bereikt Oostenrijk. In December zouden we tekenen voor een dergelijke uitbraak, maar eind augustus nog geen sneeuw onder de 2000 meter. Al lijkt de sneeuwgrens dan wel redelijk dicht tegen de 2000 meter te gaan, maar dat is nog ver weg. Ik geef dit scenario 70 procent kans van slagen.

We gaan het volgen, eerst nog genieten van hitte! En kijk uit tijdens onweersbuien dit weekend.

Jeroen Elferink

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...