Weekend met sneeuwbuien en zonneschijn


Weekend met sneeuwbuien en zonneschijn

Het is momenteel bijzonder fris in Oostenrijk voor begin/half november. Koude polaire lucht zorgt voor een lage sneeuwgrens en winterse omstandigheden in de bergen. Vrijwel overal is het boven de 1500 meter ook wit. En dit weekend vallen ook een aantal sneeuwbuien, waarbij de sneeuwgrens vaak tot in de dalen ligt. Gelukkig is er ook ruimte voor zonneschijn.

Vanmorgen trekken een tweetal neerslaggebieden met sneeuw en regen onder de 1000 meter over Oostenrijk. Het eerste gebied trekt over Karinthië richting Stiermarken, een tweede gebied vooral over Vorarlberg en Tirol. In de loop van de dag valt overal wel enige tijd regen of sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens stijgt naar 1200 tot 1400 meter. Later vanmiddag volgen in Vorarlberg brede opklaringen en krijgen we de zon nog even goed te zien. Het wordt in de dalen maximaal 4 tot 8 graden, op 1500 meter ligt het kwik rond of iets onder nul.

Vanavond is het eerst helder en koelt het hard af, op uitgebreide schaal gaat het licht tot matig vriezen. Tijdens de nacht volgen in Vorarlberg enkele pittige sneeuwbuien. Hier kan het flink doorsneeuwen, waardoor een aantal decimeter sneeuw naar beneden komt. Tijdens de nacht trekken deze sneeuwbuien ook over Tirol, maar hier valt beduidend minder sneeuw.

Veel verse sneeuw in vooral Vorarlberg

De zaterdag verloopt wisselvallig met enkele sneeuwbuien, maar tussendoor ook ruimte voor zonneschijn. De beste papieren zijn voor Karinthië waar het grotendeels van de dag zelfs droog blijft, Vorarlberg heeft de meeste bewolking en sneeuwbuien. Het wordt maximaal 2 tot 6 graden, op 1500 meter vriest het overdag -2 graden.

Zondag valt de sneeuw nog tot in de dalen

Zondag begint veel belovend met zonneschijn en lage temperaturen, maar een actief warmtefront komt via Duitsland/Zwitserland dichterbij. In Vorarlberg volgt spoedig intensieve sneeuwval, en later op de middag begint het ook te sneeuwen in Tirol. Daarbij stijgt de sneeuwvalgrens naar 800 en later 1500 meter.

Flink stijgende sneeuwgrens maandag

Maandag trekt het warmtefront door en stijgt overal de sneeuwgrens drastisch omhoog. Sneeuw valt pas vanaf 2000 meter. Ook dinsdag en deels woensdag is het erg zacht, door een sterke westwind en föhn werking kan het in de dalen 10 tot 15 graden worden. In de loop van woensdag keert gelukkig de kou weer terug, mogelijk met nieuwe sneeuwval.

Jeroen Elferink

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×