Weekend met sneeuwdump en kou

Sneeuwdump Brixen im Thale 1 februari 2022
Weekend met sneeuwdump en kou

Dit weekend valt koning winter weer Oostenrijk binnen. Een bel met zeer koude lucht afkomstig van Scandinavië zakt af richting het Alpenmassief. Tegelijkertijd glijdt vochtige lucht afkomstig van het middellandse zeegebied over deze invallende kou. Kortom de perfecte ingrediënten voor de terugkomst van koning Winter met een sneeuwdump.

Vandaag moeten we eerst nog een dagje met zacht weer overleven. Met een zuidelijke toevoer wordt nog één keer zachte lucht aangevoerd. Op 1500 meter stijgt de temperatuur naar een milde 4 of 5 graden. Maar de lucht is niet blauw, sterker nog, de bewolking neemt gaandeweg de dag toe. Gelukkig blijft het nog wel droog en staat er in de bergen minder wind dan gisteren.

Vanavond raakt het bewolkt en begint het vanuit het zuiden uit voorzichtig te sneeuwen en regenen. Tijdens de nacht breidt deze neerslag uit over vrijwel heel Oostenrijk. De sneeuwvalgrens zakt tegen de ochtend naar 600 meter aan grens met Duitsland tot 1000 meter aan de grens met Slovenië.

Morgen staat in teken van de sneeuwdump, in grote delen van Oostenrijk sneeuwt het matig door. Met name in Tirol en delen van westelijk Karinthië sneeuwt het soms nog wat harder. De sneeuwintensiteit in deze gebieden ligt soms rond 2 of lokaal 3 centimeter per uur. Echter sneeuwt het niet de hele dag non-stop, soms zijn er ook korte drogere momenten. De sneeuwvalgrens ligt tussen 400 en 600 meter ten noorden van de hoofdkam, ten zuiden rond 900 meter.

Morgenavond en nacht sneeuwt het her en der door waarbij de sneeuwvalgrens overal wegzakt tot in de dalen.

Het Europees model gaat volledig los met de sneeuwdump, echter zijn er ook modellen die minder sneeuw voorspellen

Zondag stroomt steeds koudere lucht binnen via het noorden, nog altijd is het bewolkt met sneeuwval. Vooral in het Tiroler Unterland en de staulagen kan het door blijven sneeuwen. Maar elders gaat het vaak om lichte sneeuwval. Zo zijn er ook langere droge perioden. Toch blijft het bewolkt en is het dus koud op 1500 meter daalt de temperatuur naar -10 graden. Op de meeste plaatsen valt 15 tot 25 centimeter, in een beperkt gebied waarschijnlijk rondom Tirol valt nog (veel) meer.

Maandag wordt het voorzichtig overal droog en breekt af en toe het wolkendek. Toch wordt het zeker geen zonnige dag en op alle hoogtes vriest het matig tot streng. Tijdens de avond en nacht naar dinsdag wordt het helder en koelt het hard af. Zo daalt het kwik in de dalen naar -13 tot -20 graden!

Ook de rest van de week blijft koud, maar de zon schijnt wel uitbundig. Kortom een perfecte wintersportweek volgt na eerst een sneeuwdump.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×