Dit weekend overgang naar koud winterweer en sneeuw

Na een serie ongekend zachte dagen, volgt komend weekend een omslag naar koud winterweer

Dit weekend overgang naar koud winterweer en sneeuw
Na een serie ongekend warme dagen, met gisteren nog 20 graden in Tirol en zelfs 22 graden in Karinthië, volgt dit weekend een overgang naar koud winterweer. In de nacht van vrijdag op zaterdag koelt het hard af en volgt er ook verse sneeuw. Deze kou en verse sneeuw komen te laat voor de eerste voorjaarsvakantieweek, maar is juist perfect getimed voor de tweede vakantieweek. Ook na het weekend blijft het koud, waardoor de skipistes er fantastisch bij zullen liggen. Maar voordat de kou en sneeuw komen, is het eerst nog een 3-tal dagen zacht.

Vanmorgen is er op veel plaatsen eerst nog ruimte voor de zon, maar vanuit Zwitserland en Italië volgt bewolking. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en aan het eind van de middag is het overal zo goed als bewolkt. Naast bewolking hangt er ook Saharastof in de lucht, hierdoor kan de lucht soms oranje of bruinachtig kleuren. Ondanks bewolking stijgt de temperatuur in de dalen met gemak naar 12 tot 18 graden. Dit zijn middagtemperaturen die goed passen bij eind april. Ook komende avond en nacht blijft het bewolkt en tegen de ochtend kan wat regen in Vorarlberg vallen.

Vooral komende avond en nacht trekt er saharastof over Oostenrijk

Morgen blijft het bewolkt en uit de bewolking valt eerst in Vorarlberg en Tirol wat regen. Later morgen is er ook wat regen in de andere deelstaten mogelijk. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1900 meter. Ook valt er wat Saharastof mee naar beneden die voor een vies laagje kan zorgen. Echter worden er geen taferelen zoals vorig jaar verwacht.

Vrijdag is het waarschijnlijk droger en kan de lucht kort opklaren. Nog altijd ligt Oostenrijk in de zachte lucht waardoor het in de dalen veelal 10 tot 15 graden is. Ook ligt de vorstgrens nog tot in het hooggebergte. Hierdoor zullen de skipistes nog altijd relatief slecht zijn.

Geen dump, maar het wordt wel weer wit tot in de dalen!

Vrijdagavond volgt vanuit Duitsland een actief koufront. Op dit front zakt de sneeuwgrens snel naar eerst 1200 meter en later uiteindelijk richting dalniveau. Het is een scherpe kou-uitbraak waarbij de temperatuur op 1500 meter in 36 uur tijd zakt van +7 naar -8 of zelfs -9 graden. Zaterdag is het koufront door getrokken en is het weer koud winterweer. In een zwakke nordstau kan nog een sneeuwbui vallen. Echter grote hoeveelheden worden niet verwacht. Toch valt er genoeg sneeuw om alles weer tot in de dalen wit te laten kleuren. Ook de zondag en het begin van de nieuwe week is het koud winterweer. Op 1500 meter ligt de temperatuur de eerste dagen tussen de -7 en -11 graden, de vorstgrens ligt tot in de dalen. Tijdens heldere avonden kan het weer streng vriezen. Kortom echt winterweer!

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Dit vind je ook FANtastisch...