Weekend brengt sneeuwbuien en storm


Weekend brengt sneeuwbuien en storm, ook vandaag is het weer prachtig kaiserwetter met veel ruimte voor de zon. Deze ochtend hangen in enkele dalen wel mistbanken of wat nevel. Op de meeste plaatsen zal deze oplossen of verdwijnen. Alleen de lagere delen van Oostenrijk blijven gevoelig voor hardnekkige wolkenvelden die niet of nauwelijks oplossen. Op 2000 meter ligt het kwik rond de 3 of 4 graden. In de dalen kan het kwik oplopen tot 10 graden. Maar de meeste besneeuwde en schaduwrijke dalen zullen rond nul blijven. Het is vooralsnog de laatste vlekkeloze kaiserwetter dag.


Want morgen komt vanuit het noorden een koufront dichterbij. Deze bereikt Oostenrijk morgen nog niet maar de bijbehorende wolkenvelden voor het front uit wel. Morgenochtend is er nog wisselend ruimte voor de zon maar in de middag trekken er tijd van tijd hoge wolkenvelden over. Soms kan de zon moeite hebben hierdoor heen te schijnen. Wel is in vergelijking tot vandaag de lucht ietsjes koeler met op 2000 meter temperaturen rond of iets onder nul. In de bergen staat een krachtige tot stormachtige westenwind.


Morgenavond neemt de bewolking verder toe en in de nacht volgt het koufront. In de bergen komt een stormwind te staan, met windstoten tot over de 100km/u. Op het koufront volgt in de nanacht en zaterdagochtend wat lichte neerslag. Overal boven de 1200 meter is dit in de vorm van sneeuw. In de lagere dalen is dit voornamelijk regen.


De zaterdag verloopt bewolkt met van tijd tot tijd wat regen of sneeuw aan de noordkant. Droger blijft het in Vorarlberg en ten zuiden van de hoofdkam. Daarbij zakt de sneeuwgrens van 1200 naar 1000 meter. Er blijft een stormwind in de bergen staan met stoten tussen de 60 en 95 km/u.

Zaterdagavond volgt een volgende iets actievere neerslagband. Daarop zakt de sneeuwgrens weg naar 500 meter. Maar veel neerslag wordt helaas niet verwacht.


Zondag valt nog een laatste bui tussen Innsbruck en Wenen bij een sneeuwgrens die is weggezakt tot in de lagere dalen. Op 1500 meter is het ongeveer 7 graden onder nul. In totaal is er helaas niet veel sneeuw bijgevallen, gemiddeld rond de 5 centimeter of zelfs minder. Meer valt er in Hochkonig en Dachstein regio. Hier kan nog meer dan 20 centimeter vallen.

Na het weekend volgt een nieuw hogedrukgebied, maar de westcirculatie komt ook weer om de hoek kijken. Het wordt nog even spannend wat het precies gaat worden.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×