Weekend vol onweersbuien, maar daarna aanhoudende hitte!

We gaan na vandaag even een flink stapje terug doen, zowel op thermisch vlak als in weerbeeld. Na de hitte van vandaag volgt vanuit Zwitserland een markante weersverslechtering.

De onweersbuien liggen al klaar en trekken komende avond en vooral nacht over Westelijk Oostenrijk. Lokaal komt het in Voralberg en Tirol al tot wateroverlast. Later vannacht en morgenochtend vroeg doven de onweersbuien een beetje uit. De dag start op veel plaatsen bewolkt met soms een regenbuitje.

Morgenochtend schijnt af en toe de zon, hoe Oostelijker hoe meer zon. In Voralberg kon het wel eens de hele dag zwaar bewolkt blijven. Tegen het middaguur is de temperatuur op veel plaatsen opnieuw naar hoogzomerse waarde´s gestegen, in het Flachland is het zelfs nog zwembadweer. Maar al snel ontstaan er nieuwe flinke onweersbuien, deze buien kunnen flink uitpakken.

Lokaal komt het tot noodweer, murenabgangen (modderstromen/overstromingen) en hagel. Waar precies valt zoals vaker met dit soort situaties lastig te voorspellen. Modellen doen hun best en worden daarin wel steeds beter. Maar nog altijd kan het ene dal alle onweersbuien krijgen, terwijl het andere dal een prima zaterdag ervaart. Het blijft lastig, houdt de lucht goed in de gaten en ga vooral niet te ver de bergen in.

Koeler weer volgt zondag, met opnieuw veel bewolking en buien. De onweersbuien zullen minder hevig uitpakken maar kunnen nog altijd voldoende overlast veroorzaken. Opvallend droger blijft het in Noord-Tirol en langs de grens met Hongarije. Met 21 tot 26 graden is het tussen de buien door opzich aangenaam.

Maandag start de dag met wolkenvelden en verspreid enkele buien, maar vanuit het Westen wordt het al droger, zonniger en warmer.

De luchtdruk stijgt en dinsdag hebben we weer prachtig zomerweer. Opnieuw wordt het heet, de hitte zet voort. Dinsdag nog met 26 tot 30 graden, de dagen daarna kan het opnieuw tegen de 35 lopen. En de hitte lijkt zich, ondanks af en toe een onweersbui, maar moeilijk te verdrijven. Mooie vooruitzichten na een slecht weekend!

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...