Weeralarm: noodweer opkomst!

Weeralarm: noodweer opkomst!

Vakantiegangers die momenteel op vakantie zijn in het Tiroler Unterland, Salzburgerland en Oberösterreich moeten vanmiddag rekening houden met een gevaarlijke weersituatie. Vooral langs de Alpenrand kunnen vanmiddag zéér zware onweersbuien tot ontwikkeling komen. Hierbij moet gedacht worden aan onweersbuien van het kaliber Supercel. Daarbij zijn lokaal hagelstenen mogelijk van 8 tot 12 centimeter en zware windstoten. Omdat de buien maar langzaam trekken bestaat er ook het gevaar voor overstromingen.

Weeralarm ESTOFEX

Het Europese Stormcentrum ESTOFEX heeft momenteel een weeralarm uitstaan voor de al eerder genoemde gebieden in Oostenrijk. Het centrum heeft gekozen voor Weeralarm level 3, dit is de hoogste waarschuwingsniveau die ze hanteren. Ter vergelijking, dit jaar is er nog maar één keer eerder level 3 uitgegeven voor de buien die in juni verwoestende tornado’s produceerde in Tsjechië. De laatste keer dat Nederland level 3 kreeg van ESTOFEX was tijdens het zware noodweer op 14 juli 2010 waarbij ook slachtoffers vielen te betreuren. Dat is inmiddels 11 jaar geleden.

Maar hoe verloopt de dag? Het blijft altijd moeilijk voorspellen hoe de buien exact zullen trekken over Oostenrijk maar we denken dat we een goede first guess kunnen doen. Rond een uurtje of 3 zullen de eerste zware buien over het Karwendel ontstaan (ten noorden van Innsbruck). Deze buien zullen razendsnel ontwikkelen tot zware onweerscomplexen. Ergens tussen 16:00 en 17:00 uur zullen deze buien het Inntal oversteken. Groot gevaar voor hagel bestaat dan in de grote plaatsen zoals Kufstein en Wörgl. Onthoud; hagelstenen van 8 tot 12 centimeter zijn verwoestend. Zet je auto dus veilig weg of gebruik een hagelhoes.

Rond 18:00 uur zullen de eerste zware buien de stad Salzburg aandoen. Waarschijnlijk krijgt deze regio de zwaarste buien. Er is kans op downbursts en windhoosachtige verschijnselen in deze regio. Uiteindelijk trekken in de avond de buien door naar Oberösterreich.

Elders in Oostenrijk zijn ook onweersbuien mogelijk, maar minder heftig. Lees hiervoor ook het weerbericht van vanmorgen. We hopen dat de onweersbuien zullen meevallen! Houd de lucht in de gaten en probeer schadegevoelige objecten zoals auto’s veilig te stellen.

–UPDATE OM 14:00 UUR–

De komende uren moeten ook het Brengezerwald en Rijndal in Vorarlberg rekening houden met zwaar onweer. Deze bui die om 14:00 uur nog boven Zwitserland hangt produceert momenteel al hagel van 9 centimeter doorsnee.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Envino Imst Daan

Daan en Lizanne verwelkomen jullie graag in het oude centrum van Imst. Schustergasse 4, 6460 Imst

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...