WEERALARM opnieuw zware sneeuwval!

WEERALARM! De komende 48uur komt er in de meeste gebieden boven de 1000 meter opnieuw ruim een meter sneeuw erbij! Het gaat maar door met de sneeuwval. Daarom heeft het ZAMG ook een weeralarm afgegeven die vanaf vandaag geldig is tot en met dinsdag. Het weeralarm is geldig voor alle deelstaten behalve Karinhtie, Oost-Tirol, Wenen en Burgenland.

Deze ochtend sneeuwt het overal nog flink door tot in de dalen. Tot het middaguur zijn alweer de nodige nieuwe centimeters gevallen. Het is naast de harde aanhoudende sneeuwval nog relatief rustig in de atmosfeer met weinig wind. Maar richting de middag neemt de wind duidelijk in kracht toe. Al snel zijn er in de bergen windstoten tot over de 100km/u mogelijk. Hierdoor zullen opnieuw veel liften buiten bedrijf gaan. Rond het middaguur begint de sneeuwval onder de 1400 meter ook vochtigere te worden.

Want in de nordstau zit een warmtefront met warmtesector verscholen.  In de ochtend hangt het warmtesector nog boven Nederland, maar in de middag bereikt de warmtesector ook Oostenrijk. De neerslag intensiveert en het begint steeds heviger te sneeuwen. Maar ondertussen stijgt de vorstgrens naar 1400 meter.

De gevallen sneeuw begint zwaar te worden en is moeilijker te ruimen. Uiteindelijk gaat vrijwel overal onder de 1100 meter de sneeuw uiteindelijk even over in regen. Hoe laat dit gebeurd weten we niet precies. Maar dat het gebeurd is zeker. De regen vormt geen dreiging voor het sneeuwdek, integendeel zelfs. Het is eerder een gevaar omdat de sneeuw als een grote spons werkt. Het neemt de vocht op en zodra het vriest zit de regen en het extra gewicht ‘gevangen’ in de sneeuwlaag.

Uiteindelijk trekt rond middernacht het koufront Oostenrijk binnen en gaat de regen weer overal over in sneeuwval. Door deze snelle afwisselingen neemt het risico op lawines ook toe. Er ontstaan verschillende lagen in het sneeuwdek waardoor deze nog instabieler wordt. Er is nu eigenlijk niks meer nodig voor een lawine. Deze kunnen nu spontaan zonder enige aanleiding ontstaan.

Morgen sneeuwt het de hele dag flink door. Vooral in Tirol en Vorarlberg. Nog altijd droge condities in Karinthië, die nog steeds niet meedoet met de sneeuwval.  In de bergen staat een stormachtige wind die soms flink uithaalt. Waarschijnlijk zijn weer veel skigebieden (gedeeltelijk) gesloten.

Uiteindelijk valt er vanaf deze morgen tot en met dinsdagochtend deze sneeuwlaag er nog bij. Op veel plaatsen toch nog een meter, in staulagen nog  veel meer dan in dit kaartje. En onder de 1000 meter veelal 40 tot 60 centimeter, omdat een aanzienlijk deel hier ook in de vorm van regen viel.

Woensdag kunnen we dan gaan genieten van prachtig kaiserwetter. Overal schijnt de zon uitbundig en met slechts 1 graden vorst op 1500 meter is het perfect skiweer. Deze dag gaat een parel worden, misschien wel de mooiste skidag van dit jaar.  De nachten voor en na woensdag verlopen wel flink koud. In veel dalen vriest het gemakkelijk 10 graden of meer.

Donderdag komen nieuwe storingen vanuit het Noorden dichterbij. Waarschijnlijk eventjes geen serieuze sneeuwdumpen meer. Maar vrijdag lijkt er toch nog altijd 20 tot 30 centimeter aan te komen. De langere termijn laat nieuwe nordstau’s zien en in de tijdspanne 20 tot 30 januari misschien wel extremere kou en nieuwe dumps.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht