Weeralarm: morgen storm met orkaankracht

Weeralarm Storm Ciara ligt vandaag al op de loer (beeld voor vanmiddag 13:00 uur)

Weeralarm, vandaag is het letterlijk stilte voor de storm in Oostenrijk. Storm Ciara ligt al op de loer met vandaag windstoten van 100 tot ruim 130 km/u in Nederland. Maar voordat de storm Oostenrijk aandoet kan er genoten worden van een heerlijk voorjaarsachtig zonnetje. Op wat lage wolkenvelden in het oosten na schijnt vandaag overal de zon flink. Daarbij is het aangenaam met 7 tot 12 graden in de dalen. De vorstgrens ligt net iets over de 2000 meter.

Vanavond en vannacht wisselen (hoge) wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het blijft nog droog maar in de bergen trekt de wind al wel aan.

Stom Ciara raast regelrecht richting Oostenrijk

Morgen slaat het weer snel om in Oostenrijk, tijdens de ochtend is het nog lange tijd droog maar wel bewolkt. Tijdens de middag volgt vanuit Duitsland een koufront. De sneeuwgrens pendelt daarbij tussen de 1000 en 1500 meter. Op zich valt het met de neerslaghoeveelheden wel mee, meer dan 10cm aan sneeuw valt er niet. Als de neerslag al in de vorm van sneeuw valt want in de meeste dalen is het helaas gewoon regen. Nee het is vooral de wind die het hem doet. In de bergen komt een storm met orkaankracht te staan en in de dalen zijn zware windstoten mogelijk.

In de loop van de ochtend en aan het begin van de middag volgt een heftige windpiek. We kunnen Oostenrijk min of meer in drieën delen waarbij de zwaarste windstoten over de middelste strook (grofweg Vorarlberg-Wienerwald) voorkomen. Hier zijn windstoten van 120 tot maar liefst 150 km/u mogelijk. Kortom een storm met orkaankracht. De storm kan tot schade en letsel leiden, ons advies is dan ook: ga NIET de bergen in. Blijf vooral in de dalen en zoek zo nodig tijdens de windpiek een veilige schuillocatie op. Ook ten zuiden en noorden van deze strook komen zware windstoten voor, maar wel iets minder hevig.

Nog onverstandiger is het om morgen boven de 3000 meter te zijn. De doorstaande wind bereikt hier snelheden van 170 tot 200 km/u. De Oostenrijkse weerdienst heeft al een weeralarm voor morgen uitstaan. Nog heviger is de wind op 5 kilometer hoogte (kaartje hierboven). Gelukkig hebben we op deze hoogte geen bergen in Oostenrijk.


Morgenavond en nacht blijft de storm aardig doorstaan. Vanuit Duitsland volgen ook nieuwe buien waarbij de sneeuwgrens rond de 1000 meter ligt. Tijdens stevigere buien kan de sneeuwgrens nog iets verder zakken. Tijdens buien is er kans op graupel of een klap onweer.

Dinsdag eerst een aantal stevige buien bij een sneeuwgrens tussen de 700 en 1000 meter. Tijdens buien zijn er windstoten van 90 tot 120 km/u. De middag brengt langere droge momenten maar de wind zwakt nog amper af. In de avond volgen dan opnieuw stevige buien bij een vergelijkbare sneeuwgrens.


Al met al kan er een leuk laagje verse sneeuw bij vallen. Maar daarvoor zullen we dus wel door 2 zeer turbulente dagen moeten.

Woensdag lijkt het betreft de wind een stuk rustiger te verlopen. Helaas worstelen de modellen wel met het weerbeeld. Het Amerikaans model laat sneeuwbuien in een zwakke nordstau vallen. Daarentegen voorspelt het Europees model een relatief droge dag met opklaringen.

Ook de langere termijn is uiterst onzeker. De modellen worstelen een beetje met de dynamische stroming in de atmosfeer. Een rimpeling in de straalstroom kan soms grote gevolgen hebben of voor verassingen zorgen. Ook op dergelijke korte termijnen. We gaan het volgen!

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

2 reacties

  1. Maurice schreef:

    Jeroen, dat de modellen het lastig hebben is toch vrij normaal na/tijdens een storm. Een weer patroon kan hierdoor toch juist veranderen!
    Ik blijf duimen voor een koude voorjaarsvakantie in iig het Sauerland.

    • Jeroen Elferink schreef:

      Het verschilt nog wel eens hoe lastig de modellen het hebben. Bijvoorbeeld deze stormdag zat al wel 1.5 week in de modellen. Maar het verdere verloop vanaf woensdag zit juist totaal niet lekker in de kaarten. Het verschilt echt per dag of week hoe goed je op termijn kan voorspellen. Heeft nog niet eens zo zeer te maken met de storm van nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht