WEERALARM zware storm en overstromingsgevaar

Voor de komende 48 uur is een weeralarm van kracht. Het weer gaat zich zeer turbulent gedragen met zware storm, sneeuwval en wateroverlast. Boosdoener is een flink uitgediept lagedrukgebied ten Noorden van Oostenrijk.
Deze ochtend is het nog relatief rustig in de atmosfeer. Het is weliswaar zwaar bewolkt maar van storm is nog geen sprake. Uit de bewolking valt van tijd tot tijd wat sneeuw of regen. De sneeuwgrens pendelt op en neer rondom de 1000 meter. Later vandaag wordt de bewolking dikker en volgt er intensiverende neerslag vanuit Duitsland. Daarbij trekt de wind flink aan. Op de bergtoppen zijn windstoten tot 120km/u mogelijk. De sneeuwgrens stijgt iets.

Komende avond en nacht volgt flinke en langdurige regen en sneeuwval. Tijdens zware neerslag kan de sneeuwgrens zakken naar 800 meter. Maar meest ligt de sneeuwgrens tussen de 1000 en 1200 meter. Er valt veel neerslag, in de dalen 30 tot 40mm. Tezamen met al het smeltwater neemt het overstromingsgevaar flink toe. Boven de 1200 meter valt overigens 25 tot 40 centimeter sneeuw. Goed nieuws voor de hoge skigebieden waar het nog even flink doorwintert. De sneeuw kan hier gaan stuiven en voor flinke sneeuwduinen zorgen. Kortom sneeuwstorm taferelen.

Morgenochtend is het nog kort rustig. Maar vanuit Vorarlberg volgt een actief warmtefront. Opnieuw begint het flink te regenen en sneeuwen. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens tussen de 700 en 1000 meter maar in de middag naar 1200 tot 1900 meter. Er valt nog eens 15 tot 30mm waardoor de kans op overstromingen groeit. Kijk goed uit! Houdt lokale berichtgeving goed in de gaten! En als de overvloedige neerslag nog niet genoeg is, staat er ook nog eens een stormachtige wind. Er zijn windstoten tot 100km/u mogelijk.

Maar tijdens het weekend komt alles goed. Na het overtrekken van het warmtefront morgen zitten we het hele weekend in een ‘warmtesector’ van een front. Zaterdag breekt de zon door en ook zondag is het flink zonnig. Daarbij stijgt de temperatuur naar 16 tot 22 graden. Met een aangename föhn wind genieten dus. Vroeg skiën en in de middag genieten.

Maandag leek gisteren nog een dip dagje te worden. Vandaag zien we dat we van de dipje een heuse winterdip mogen maken. Een actief koufront brengt de winter nog één keer terug tot in alle dalen. Met een sneeuwgrens die daalt naar 500 meter. Er valt een leuke laag sneeuw. Maar de zon keert dinsdag terug. Wat volgt is een stabiele en zeer zonnige wintersportweek. Een einde aan deze nieuwe zonnige periode is nog niet inzicht.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht