WEERALARM vandaag in Oostenrijk, morgen sneeuwdump

Föhnmuur gistermiddag vanaf de Hohe Salve gezien

Het is momenteel turbulent weer in Oostenrijk. Aan de zuidkant sneeuwt het hevig door terwijl er aan de Noordkant een flinke storm staat. Het levert in ieder geval wel prachtige beelden op zoals hierboven. Op de grens tussen de sneeuwdump en de overgang naar storm zagen we een prachtige föhnmuur(föhnmauer).


Het is daarom dat het ZAMG ook een weeralarm heeft uitgegeven voor sneeuwval en storm in vooral Oost-Tirol en Karinthië. Ook buiten deze deelstaten om kan het vandaag heftig weer zijn.


Zo zagen we vannacht al in het Salzburgerland windstoten tot over de 150km/u. Lokaal kunnen er deze ochtend nog windstoten tot 165km/u gemeten worden. Het weeralarm is dus meer dan terecht. Daarnaast zorgt deze stormföhn ook nog eens voor extreem hoge temperaturen. Rond middernacht was het bijvoorbeeld 11 graden in Innsbruck(440m) en zelfs 14 graden in Abtenau(710m). Nog geen 48uur geleden was het op dit station bijna 15 graden onder nul. Een verschil van 30 graden.


Vandaag zullen we nog hogere temperaturen zien. De warmste hotspots zullen wel Oostelijker liggen dan vannacht. Aan de Neusiedler See kan het vanmiddag 17 graden worden. Een temperatuur die in april niet zou misstaan. In het Zuiden gaat de sneeuwval over in flinke regen want ook in Oost-Tirol stijgt de sneeuwgrens tot 1800 meter. Aan de Noordkant zwakt de föhn vandaag af en volgt er ook regen. Voor het Tirolerunterland en Salzburgerland kan het vandaag eventjes flink regenen tot 1800 meter.


Vanavond intensiveert de neerslag die boven het Tirolerunterland hangt en breidt zich uit over de hele Noordkant. Het kan soms flink doorregenen terwijl de wind wegvalt. Maar rond middernacht trekt de wind weer iets aan en draait dan naar het Noorden. Hier ligt koudere lucht voor ons klaar en in de nacht gaat de regen in sneeuwval over. De sneeuwgrens zakt weg tot onder de 500 meter.


Morgen sneeuwt het dan flink door aan de Noordkant. Langzaam gaat de sneeuwval over in een Nordstau en snel valt er een dik pakket. Langs de grens met Duitsland 30 tot 40cm. Richting de hoofdkam al snel een halve meter. In Oost-Tirol valt de sneeuw die hierboven is weergegeven vooral boven de 1500 meter en dat is een dik pak. Uiteindelijk mogen we spreken van een sneeuwdump. Pas maandagochtend wordt het droog.


En pas dan volgen een serie rustige en meest zonnige dagen. Een zwak hogedrukgebied komt boven Oostenrijk te liggen. Het blijft tot zeker donderdag dan koud en rustig weer. Hierna neemt de onzekerheid toe.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht