Weerbericht eerst nog verse sneeuw maar vanaf maandag Nur Sonne

WEERBERICHT EERST NOG VERSE SNEEUW MAAR VANAF MAANDAG  NUR SONNE

Het sneeuwt op dit moment in de Oostenrijkse Alpen, en dan met name aan de noordkant. De sneeuwvalgrens ligt rond de 500 meter. Maar toch zijn er plekken die hoger liggen en waar het niet, of weinig sneeuwt. In Saalbach zoals hierboven geen centje pijn.

Brixen im Thale dal is weer beetje wit CampingWelt

Maar op de camping in het Brixental op zo’n 800 meter is het dan weer  kommer en kwel. Al eerder hebben we deze winter gezien dat de SVG lager ligt maar dat in hogere dalen het toch niet tot sneeuw komt. Het heeft te maken met het microklimaat in de bergen. Niet alleen de Alpen hebben dat maar eigenlijk alle hooggebergten. Dat maakt het lastig om echt een goede voorspelling te doen.

In Filzmoos was het dikke sneeuw op zo’n 1100 meter…

Maar in Bad Kleinkircheim (in Karinthië aan de zuidkant) is dit het beeld. Veel verschillen dus. We kijken naar de details de komende dagen:

ZONDAG:

De bovenluchten zijn erg koud. Het betekent een instabiele atmosfeer en dus kans op neerslag. Een klein hoogtelaag boven Tsjechië zorgt voor een intensivering in de neerslag van op zondag. De hoeveelheden sneeuw verschillen van dal tot dal. De sneeuwvalgrens daalt tot laagland niveau maar er staat nog steeds veel wind. De temperaturen halen nergens meer de 0°c en in de nacht gaat het streng vriezen en daardoor wordt de neerslag iets onderdrukt. Zodra de zon opkomt warmt het op en wordt de neerslag weer iets heviger. Geen dump maar zo’n 20 centimeter is nog goed mogelijk.

MAANDAG:

De laatste buien trekken het land uit en de zon komt meer en meer tevoorschijn. Het is echter wel koud. Op zo’n 1500 meter komt de temperatuur niet boven de -8°c. De wind neemt af en het kan in de middag al redelijk aangenaam zijn. Een straaltje zon kan soms wonderen doen. In de meeste dalen zal de temperatuur onder het vriespunt blijven. In de hogere gebieden zal de temperatuur dik onder de -10° liggen.

DINSDAG:

Nur Sonne! Het wordt een stralende dag. En dat is de opmaat voor de rest van de week. In de vroege ochtend kan er hier en daar wat dalnevel blijven hangen. In de iets smallere dalen kan de mist of nevel, met name in het oosten, wat hardnekkiger zijn als de zon de nevel niet wegbrand. Voor de rest wordt het een zonovergoten dag. De temperaturen liggen rond of net boven het vriespunt. De dauwpunt temperaturen zijn enorm laag dus de pistes blijven perfect.

EN DE REST VAN DE WEEK?

Nou ja … kijk zelf. Zonnetje – zonnetje – zonnetje! Met iets oplopende temperaturen.

We sluiten af met “de schnitzel van de week”. Zelf ga ik pas over een paar weken richting Filzmoos maar als ik deze zie heb ik er nu al zin in. Wel weinig patatjes … 😉

Fijne zondag!

Ronaldo

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...