Weerbericht eerst sneeuw maar daarna flink zachter

Weerbericht eerst sneeuw maar daarna flink zachter

Al weken hebben we dezelfde weerpatronen. Ellendige lagedruk boven de oceaan en een vlak hogedrukgebied boven de Azoren, die daardoor keer op keer vanuit het westen diverse storingen op west Europa afschieten. Soms met een koelere periode maar ook met wat zachtere dagen. In ieder geval is er veel neerslag. En zo ook de komende week. Alleen wordt het nu ook mega zacht met veel regen en vaak veel wind. Geen leuke vooruitzichten. De details:

ZATERDAG:

Op dit moment liggen de Alpen nog in de koudere sector. De wind is noordwestelijk  en vrij koud omdat deze lucht van origine afkomstig is vanuit het gebied nabij Groenland.  Er valt nu en dan neerslag en boven de 1000 meter is dat sneeuw. Maar op de oceaan ligt een enorme grote pluk met veel zachtere lucht. Die gaat ons in de loop van maandag bereiken,

Zaterdag nog niks van dat alles.  De wind is noordwestelijk en kan soms flink doorstaan. De maxima liggen tussen het vriespunt en +4°c. Soms sneeuwt het boven de 1000 meter maar er zullen ook wat drogere perioden zijn. De neerslag is nogal buiig van aard. Op 2000 meter is het -4° en op de gletsjers op 3000 meter rond de -12°c.

ZONDAG:

Op zich is er op zondag ook nog niet zo heel veel aan de hand. Hier en daar kan een bui vallen. De sneeuwvalgrens daalt zelfs nog een beetje maar er valt niet heel veel sneeuw. De wind draait naar het westen en je kunt op het bovenstaande kaartje zien dat de warmere lucht al flink opdringerig wordt. In het westen stijgt de sneeuwvalgrens tegen de avond al flink en wordt de neerslag ook intenser doordat de voorkant het het warmtefront overtrekt. De SVG gaat in de avond al boven de 1500 meter uitkomen. Het oosten blijft nog koeler. Er kan hier en daar ook een zonnestraal tevoorschijn komen. De temperaturen op de gletsjers zijn op zondagochtend nog rond -15°c, zondagmiddag is het dan nog maar -10°c en tegen de avond reeds rond de -5°c. In de dalen wordt het ook gevoelig warmer.

MAANDAG:

Op maandag trekt het warmtefront verder richting het oosten. Het wordt warmer en warmer en op 3000 meter is het slechts nog rond het vriespunt. Het is tevens erg vochtige lucht dus de sneeuwkanonnen zullen uit gaan onder de 2500 meter omdat de dauwpunt temperaturen, ook op grote hoogte, boven het vriespunt schieten. Sneeuw maken is dan onmogelijk. Er valt geregeld neerslag en de SVG gaat richting de 2400 meter. Op 1400 meter (850 HPA) in de vrije atmosfeer kan het aan de noordkant van de Alpenboog zo’n 9°c worden. Dan ligt de sneeuwvalgrens zo’n 1000 meter hoger (1°c afkoeling per 100 meter stijging) Bagger dus!

De verdere vooruitzichten:

Dinsdag is echt de zachtste dag van de week. De temperatuurpiek valt in de middag en de sneeuwvalgrens gaat richting de 2500 meter of hoger. Er valt geregeld wat neerslag. Er is 1 puntje van optimisme: er valt niet heel veel water naar beneden. Op de gletsjers zit je save maar ook daar is het niet koud. Op woensdag komt er dan wederom een front uit het westen opzetten maar daar zit minder zachte lucht op. De sneeuwvalgrens daalt dan weer iets maar blijft rond de 2000 meter hangen. Op donderdag is er dan weer een kleine warme impuls. Tevens is de neerslag dan weer iets intensiever. Daar zit echter nog wel wat spreiding in de pluim dus wellicht een beetje hoop dat het allemaal wel meevalt. Na donderdag wordt het dan weer gevoelig kouder en de laatste berekeningen laten het zelfs intensief sneeuwen volgende week vrijdag. Dat is echter nog veel te ver weg.  Al met al moeten we de komende week door een zure zachte appel heen bijten.

Fijn weekend!

Ronaldo

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×