Weerbericht eerst zacht en zonnig maar vanaf dinsdag kouder en wisselvallig

Westendorf Talkaser Herfst

Weerbericht eerst zacht maar vanaf dinsdag kouder en wisselvallig. De herfstmotor draait op volle toeren. Stabiel is het van geen kant al is het wel erg zacht voor de tijd van het jaar. Tevens hebben we ook al weer mooie sneeuwmomenten gehad. Het is net een roller coaster die op en neer gaat. De ene keer wat warmer met hier en daar een bui maar ook een streepje zon, de andere keer wisselvallig en kouder met sneeuw boven de 1000 meter zoals vorige week.

Vandaag is het nog uitermate lekker weer. De temperatuur ligt vrij hoog en de zon komt er aardig door. Het uiterste noordoosten is nog gevoelig voor wat neerslag en daar waar het al is opgeklaard kan in de vroege ochtend een mistbank aanwezig zijn. Er is nauwelijks wind omdat Oostenrijk een beetje in een niemandsland qua drukverdeling ligt. De echt neerslaggebieden blijven nog ver buiten de landsgrenzen afwezig. We mogen niet mopperen voor 31 oktober want het is ook nog eens aangenaam qua temperatuur. De gemiddelde temperatuur ligt gemiddeld zo rond de 16°c maar daar waar de zon er in de middag goed bij komt kan het toch nog tegen de 20°c worden.

Morgen veranderd er wel iets maar niet heel veel. Met name het oosten heeft de beste papieren. In de ochtend is het in het westen ook nog fraai maar daar kunnen in de dalen wel wat nevelvelden heersen. In de bergen kan de zon er best goed doorkomen en in de dalen blijft de temperatuur dan ook achter door de eerder genoemde inversie. (mist in de dalen, zonnig hogerop) In de loop van de middag komen vanuit het westen de wolken opzetten en verdwijnt de zon grotendeels.

Zoals gezegd blijft het oosten van het land het meest zonnig en ook het warmst. Het is oprecht veel te warm voor de tijd van het jaar door een zuidwestelijk stromingspatroon. De neerslaggebieden komen dichterbij door het aandringen van lagedrukgebieden boven de oceaan. In Nederland hebben we daar dan ook heel veel last van maar Oostenrijk ligt een beetje in de neerslagschaduw. Het uiterste noorden van het land (OberÖstereich & NiederÖsterreich)  kunnen tegen de avond in de regen zitten. De wind is west en neemt in de loop van de dag toe. De temperaturen liggen tussen de 12°c in het westen en 18°c in het uiterste zuidoosten.

Maandag is eigenlijk identiek aan zondag. De kans op neerslag in het uiterste noorden blijft wel aanwezig en de rest van het land kan wel eens droog verlopen. Nog steeds ligt Oostenrijk in de neerslagschaduw en schampen de neerslaggebieden net aan de noordelijk grens met Tsjechië. Ook nu is het nog erg warm met maxima van wederom 18°c. De wind neemt echter wel toe omdat de lijnen van gelijke luchtdruk steeds meer naar elkaar toe kruipen.

Dinsdag is het gedaan met de pret. De wind draait van west naar noordwest en koelere lucht wordt richting het Alpenmassief geblazen. Maar eerst moet er met de warme lucht afgerekend worden die aan de voorkant van het regenfront plakt. Daardoor gaat het dinsdag in eerste instantie flink regenen aan de noordkant van de Alpen. Vorarlberg en Tirol pakken de eerste spetters maar al snel komt het regenfront door over het hele land. De vorstgrens en dus ook de sneeuwgrens ligt hoog rond de 2500 meter op het moment dat de piek in de neerslag zit. Zodra het koufront de noordelijke Alpen op woensdag benadert gaat de intensiteit ook uit de neerslag door invloed van hoge druk die na woensdag het heft flink in handen neemt. Daar kijken we in een volgend weerbericht weer naar.

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...