Weerbericht: heel veel sneeuw

Weerbericht: heel veel sneeuw

De sneeuwschuivers kunnen weer van stal, de bezems uit de kast en de scheppen uit de schuur. We gaan sneeuwruimen de komende dagen. Er komt heel veel sneeuw aan. En het blijft koud dus de laagste dalen zullen ook mooi wit worden. Het is wel eens anders geweest eind november. Sterker nog: vers in het geheugen liggen de voorgaande jaren waarbij er niet of nauwelijks sneeuw viel tot aan de kerst en er in de media steen en been werd geklaagd over het gebrek aan sneeuw. “Wen er maar vast aan in het nieuwe klimaat!” werd er geroepen. Hahahaha… karma is a bitch! We gaan poeder schuiven.

Het is een El Nino jaar en dat betekent dat de temperatuur op aarde iets hoger is dan de afgelopen jaren. Hogere temperaturen betekent meer vocht in de lucht. En meer vocht in de lucht betekent meer neerslag. En nu hebben we gewoon een keer de wind mee qua weertype en neerslag. Boven Groot Brittannië ligt een hogedrukgebied en boven  Polen een lagedrukgebied. Er tussenin wordt een ijskoud stromingspatroon in de steigers gezet. Arctische- maar vooral vochtige lucht wordt vanuit het noorden tegen de Alpen gedrukt. BOEM: sneeuwdump!

ZATERDAG:

Vanuit het noorden is reeds op vrijdag de sneeuwdump ingezet. Met een koude en snijdende noordenwind worden telkens weer sneeuwstoringen en buien tegen de noordkant gedrukt. Droger is het in de zuidelijke Steiermark en Karinthië. De noordkant krijgt echter met grote hoeveelheden sneeuw te maken door de noordelijk stuwing. Op 2000 meter is het rond de -12°c en op 3000 meter gaan we richting de -20°c.

Tot en met zondag kan er in de oostelijke Alpen zo’n kleine meter sneeuw vallen. Ook de Arlberg is een sneeuwmagneet en ook daar wordt de sneeuw naartoe getrokken. Een halve meter is daar ook al mogelijk. Voor de rest wordt de gehele noordelijk Alpenboog voorzien van een heerlijke verse laag sneeuw. Op zondag neemt de intensiteit van de sneeuw wel iets af. Dan wordt het tijd om het witte poeder op te ruimen en weg te schuiven. De pistenbully’s zullen de sneeuw aandrukken en zo alvast de perfecte pistes prepareren.

Wie weet het nog? De sneeuwdump van 1e week januari 2019? Krankzinnige hoeveelheden kwamen er toen naar beneden. Ik had het geluk toentertijd in Filzmoos te zijn en een paar plaatjes te kunnen schieten. Er was geen doorkomen aan. Gaat er nu weer zoveel vallen dan?

Nee, ik denk het niet. Maar met een meter sneeuw nabij de Arlberg en +1 meter nabij Salzburgerland is het toch mooi uitzien naar een sneeuwrijke periode de komende week. Het kaartje van de gecumuleerde hoeveelheden tot en met vrijdag is om te smullen De tussentijdse warmte op donderdag moet even vakkundig weggeduimd worden.

Fijn weekend!

Ronaldo

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×