Weerbericht Eventjes nog kort nazomeren, en daarna?

Het is hoger in de bergen momenteel diep winters. Deze foto heb ik gisteren gemaakt in Gerlos kijkend naar de hoofdkam. Een prachtige fusie van herfst en winter in één. Maar vanaf vandaag gaat het weer langzaam verbeteren. Waarschijnlijk voor de laatste keer dit jaar krijgen we nog te maken met heerlijk zonnig weer. We gaan nog eventjes nazomeren….

Een hogedrukgebied afkomstig van de Azoren gaat vandaag boven de Alpen fuseren met een hoog uit Rusland . Hierdoor neemt in de loop van de dag de buiigheid in heel Oostenrijk sterk af. En krijgen we deze middag zelfs al te maken met eerste brede opklaringen in Tirol en Karinthië. Op hoogte warmt de lucht al op, waardoor de sneeuwgrens vandaag nog stijgt van 1600 naar 2800 meter. In de dalen stijgt de temperatuur naar 13 tot 16graden.

Woensdag maar vooral donderdag is het prachtig nazomeren. De zon schijnt vooral donderdag (Oostenrijkse nationale feestdag) flink en de temperatuur stijgt goed. Onder de 1000 meter kan het overal, mits de mist in Oosten wel tijdig oplost, opwarmen naar 20 graden of meer. Dat wordt echt genieten! Want vrijdag slaat het weer om… en dan gaan we de nazomer dit jaar niet meer zien.

Het hoog dat ons het mooie weer op woensdag en donderdag bracht trekt namelijk de Oceaan op, en hierdoor ontstaat er een Noordwestelijke aanvoer. Vrijdag begint nog prachtig maar waarschijnlijk diezelfde middag nog krijgen we te maken met een fel koufront. Op dit front komt het tot onweer, hagel, windstoten en grote neerslaghoeveelheden in korte tijd. Een pittig ding dus!

Ook het weekend verloopt nat, stormachtig en guur. Gisteren liet Eric zien dat er ook soms signalen van extreme neerslag en of kou in de modellen zitten. Op dit moment lijkt dit nog niet aan de orde. De sneeuwgrens komt meest rond de 1700 of 1800 meter te liggen en van tijd tot tijd van er neerslag. Geen extreme hoeveelheden dus… in ieder geval lijkt dat nu nog niet aan de orde te zijn. De nieuwe week blijft het koel en nat. Een verscherping van kou lijkt wel realistisch, maar dit is natuurlijk nog onbetrouwbaar.

Jeroen Elferink

Ski Outlet Logo

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...