Weerbericht stormachtig en zacht, keert de winter snel terug?

Stormachtig op de Kitzsteinhorn Kaprun

Weerbericht: stormachtig en zacht, keert de winter snel terug?

Zachte oceaanlucht heeft terrein gewonnen, daarmee is de sneeuwgrens behoorlijk gestegen. Deze maandagochtend sneeuwt het veelal pas boven 2000 tot zelfs 2500 meter. Alleen in Karinthië ligt de sneeuwgrens nog lager. Keert de winter snel terug in Oostenrijk?

Vanmorgen heeft de bewolking de overhand waarbij het af en toe regent (of hoog in de bergen sneeuwt). Bovendien is er sprake van een stormachtige westenwind, met windstoten van 80 tot 110 km/u op de bergtoppen. Als gevolg hiervan zullen enkele skiliften op de gletsjers noodgedwongen gesloten moeten blijven.

In de loop van de middag neemt de neerslag geleidelijk af, en in de omgeving van de hoofdkam en in zuidelijk Oostenrijk kan de zon af en toe kort doorbreken. Het is daarbij opvallend mild, met middagtemperaturen die variëren van 7 tot 17 graden. Op een hoogte van 1500 meter heerst een voor november aangename temperatuur van 8 tot 10 graden boven het vriespunt. Pas boven de 2700 meter komen we temperaturen onder nul tegen.

Morgen blijft het onverminderd stormachtig en grotendeels bewolkt. Vooral langs de grens met Duitsland en in Vorarlberg valt er van tijd tot tijd regen. Gedurende de dag breidt deze neerslag zich verder uit naar de regio’s Tirol en Salzburg. Voorafgaand aan de regen liggen de temperaturen tussen de 10 en 18 graden, terwijl het op 1500 meter hoogte ongeveer 7 graden is. Zodra de regen eenmaal begint, daalt de sneeuwgrens langzaam naar 2000 meter, en tijdens de nacht naar woensdag zelfs naar 1600 meter.

Op woensdag heeft de zachtere lucht plaatsgemaakt, waardoor sneeuw opnieuw mogelijk is tot een hoogte van 1500 meter. Desondanks overheersen droge periodes gedurende de dag. Hierbij wisselen wolkenvelden en kortstondige zonnige momenten elkaar af. In de dalen stijgt het kwik maximaal naar 6 tot 12 graden. Gedurende de nacht naar donderdag blijft het geruime tijd helder en daalt de temperatuur op uitgebreide schaal tot onder het vriespunt.

Donderdagochtend start droog met voldoende ruimte voor de zon. Gedurende de dag beweegt een zwakke storing zich van west naar oost, maar eenmaal achter deze storing klaart het opnieuw op en schijnt de zon weer. Bovendien komt er een zwakke föhnwind opzetten, waardoor het opnieuw vrij zacht wordt. De vorstgrens stijgt naar 2600 meter, en in de dalen kan de temperatuur oplopen naar 7 tot 14 graden.

Op vrijdag draait de wind naar het noordwesten, waardoor koelere lucht Oostenrijk binnenstroomt. De overgang naar deze koudere luchtsoort verloopt waarschijnlijk droog, maar wel grotendeels bewolkt. Gedurende de dag vriest het overdag tot ongeveer 1500 meter, waar het op 2700 meter zelfs een koude -10 graden kan bereiken. Naarmate de dag vordert, neemt de bewolking toe en in de avond volgt een langdurige sneeuwval. Alleen in Karinthië blijft het droog.

Kaprun Kitzsteinhorn Kaiserwetter Topfoto

Komend weekend dit soort plaatjes?

Het weekend is nog wat onzeker, vermoedelijk volgt een prachtig weekend met kaiserwetter.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×