Weerbericht: vandaag overgang naar flink koeler weer

Weerbericht: vandaag overgang naar koeler weer. Voordat we naar het weer voor de komende dagen  gaan kijken neem ik jullie eerst even mee naar deze satellietfoto van gisteren middag want er valt veel te vertellen over het komende weer n.a.v. deze foto. Allereerst ontwikkelde zich enorm zware buien tegen de middag (gele cirkel). Eric heeft gisteren daar al een live bericht over gemaakt.

In het blauwe kader zie je de neerslag die over Nederland is getrokken de afgelopen dagen en dat zijn de restanten van tropische storm Edouard die over de oceaan is gevlogen en in west Europa al z’n nattigheid heeft gedumpt. En in het rode kader zie je de restanten van de neerslag die vandaag over Oostenrijk komen. Omdat het gepaard gaat met een koufront is de lucht ook nog eens vreselijk koud voor deze tijd van het jaar. Was het gisteren nog makkelijk 30°C, vandaag gaat het mes in de temperatuur en wordt meer dan de helft eraf gesneden.

Het is vandaag buitengewoon regenachtig. Het zuidoosten kan nog wel de 25°C aantikken maar ook daar komt de regenstoring door en wordt de warmte verdreven. De wind is noordwestelijk en kan af en toe smerig uithalen. Voor de rest is het alleen maar nat en kan het aan de noordkant van de Alpen door stuwing urenlang regenen.

Nah ja… de temperaturen …. ik zei het al. Niet echt om over naar huis te schrijven. Het is echt bizar hoeveel er van de temperatuur afgaat vandaag in vergelijk met gisteren. Nu heb je dat in de bergen wel vaker maar toch is het opmerkelijk. Het komt ook omdat er een behoorlijke neerslag afkoeling mee samenhangt.

Op sommige plekken kan er zo’n 10 mm water in 3 uur tijd naar beneden komen. De vorstgrens ligt ergens boven de 3100 meter maar die koude lucht wordt door de sterke neerslag meegezogen naar het aardoppervlakte. Op 2000 meter is het slechts een graad of 6. Bij een nat adiabatisch proces gaat er per 100 meter daling zo’n 0.6°C af. Het kan dus zo zijn dat het in sommige dalen niet warmer zal worden dan een graad of 12°C. Op plekken waar de neerslag minder intensief is kan er dan weer een graadje bijkomen. Het blijft echter veel te koud.

Zondag klaart het op en is het droog. In de ochtend kan er in veel dalen mist hangen. Als het echt behoorlijk opklaart kan er inversie ontstaan omdat de grond van de vele regen zo vochtig is. Het kan even duren voordat deze mist is opgetrokken. In het ene dal eerder dan in het andere dal. Maar omdat de stroming uit het noorden komt blijft het aanmerkelijk koel. De temperatuur doet er in vergelijking tot vandaag wel een streepje bij.

In de nacht naar maandag kan het echter nog een keer flink koud worden zodra het opklaart. De uitstraling is dan maximaal en dan kunnen de temperaturen in diverse dalen richting het vriespunt gaan vlak boven de grond. Slaap je in een tent dan zou ik de slaapzak én een deken onder handbereik houden. In de middag doet de temperatuur er weer een schepje bovenop en kunnen de 20-ers weer in beeld komen. Op dinsdag is het nog steeds droog en een beetje te vergelijken met maandag. Pas op woensdag wordt dan weer wat neerslag verwacht vanuit het noordwesten omdat het Azorenhoog zich weer terugtrekt richting de oceaan.

Dus vandaag is bagger en ik vind de Oostenrijkse weerdienst erg scheutig qua temperatuur. Vanaf zondag is het dan wederom droog maar koel. Te koel voor de tijd van het jaar. Wellicht is bij voldoende opklaringen de meteoor Neowise nog te spotten zoals eergisteren op de Kleinfleisskees, een gletsjer in de Hohe Tauern, wat je op de uitgelichte afbeelding kunt zien.

Fijn weekend

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Turner Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht