Weerbericht: Warm en zonnig met kans op onweer

maxima op zaterdag

Weerbericht: Warm en zonnig met kans op onweer. De zomer maakt overuren in Europa. Niet alleen in Nederland is het geweldig (helaas vanaf vandaag een tikkie minder) maar ook de rest van Europa is het crescendo. Vandaag is het uitermate warm. Het kan zelfs af en toe plakkerig aanvoelen. Dat komt omdat de luchtvochtigheid erg hoog is. Hierdoor ontstaan in de loop van de dag onweersbuien die soms best heftig uit kunnen pakken. De temperatuur ligt tussen de 24°C  en 30°C. In het uiterste zuidoosten kan het zelfs een graadje hoger zijn. Daar is ook de meeste kans op warmte onweer. Maar ook ten noorden van Wenen is gevoelig voor onweer want daar is de CAPE vrij hoog. In de bergen is het koeler. Rond 2000 meter wordt de 15°C niet aangetikt maar is het uiteraard vrijwel onbewolkt. Pas op voor onweersbuien als je de bergen ingaat en goed smeren.

Maxima op zondag

 

Temperatuur op 3100 meter

Op zondag plakken we er wederom zo’n zelfde dag aan vast. Veel zon maar ook stapelwolken. In de middag wederom kans op onweer. Het kan overal tot flinke buien komen maar zoals zo vaak is dat nooit op voorhand te zeggen. Het Ötztal kan flink onweer krijgen terwijl het Stubaital of Pitztal geheel vrij blijven van buien. Maar het kan ook zomaar andersom zijn. De temperaturen doen er een streepje bij en de max. ligt rond de 32°C in het zuidoosten. In de bergen wederom koeler met op 2000 meter zo’n 16°C. Er staat weinig wind. De vorstgrens ligt boven de 3500 meter.

Westelijke stroming op maandag

Op maandag is het dan ook gedaan met de hoogste temperaturen in Oostenrijk. Vanuit het westen wordt koelere lucht over de bergen geblazen. In het uiterste zuidoosten kan het nog wel zonnig worden maar ook daar komt in de loop van de dag de koelere lucht aan. Dat gaat gepaard met flinke buien en hier en daar kan er nog wel een klap onweer bij zitten. De temperatuur doet een flinke stap terug. In het westen is het nog maar een graad of 20°C terwijl het in het oosten nog 1x 30°C kan worden. Ook in de bergen koelt het af en mat name het westen is flink kouder met slecht een graag of 9°C op 2000 meter. De wind is matig tot krachtig uit het westen.

De lange neus van het Azorenhoog

Dinsdag en woensdag knapt het dan weer op omdat het lagedrukgebied dat voor de verslechtering zorgde, en die boven de Noordzee lag, wegtrekt richting Scandinavië. Oostenrijk komt dan weer onder invloed van een uitloper van hogedruk gebied boven de Azoren. Het trekt een flinke lange neus over de Alpen. Dan ook weer wat warmer en komen de dertigers weer in zicht.

Fijn weekend.

Ronaldo

As dinsdagochtend staat er weer een nieuw weerbericht klaar voor Oostenrijk!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×