Weerchaos in delen van Tirol: lawine en wegenafsluitingen

Weerchaos in delen van Tirol: lawine en wegenafsluitingen

Het weekend brengt lange en overvloedige sneeuwval in Tirol. In Oost-Tirol ligt er al meer dan een meter sneeuw, op de bergen zelfs tot drie meter. Ook in Noord-Tirol heeft de sneeuw in sommige regio’s een stevige grip, met stroomuitval en wegblokkades tot gevolg.

In Obertilliach werd zaterdagavond meer dan een meter verse sneeuw gemeld en in de vroege avond werd in Sillian ook 94 centimeter sneeuwhoogte gemeten. Er heerst code rood en dus de hoogste weerswaarschuwing in het hele district en andere regio’s. Tot zondagavond komt er nog veel sneeuw bij!

Groot Lawinegevaar in Osttirol

Zaterdag rond 18.30 uur was er een lawine in Prägraten, in de omgeving van Hinterbichl, waarbij vier huizen werden geraakt. In de middag werden 29 mensen geëvacueerd. Rond 18.30 uur, trof een lawine het bewoonde gebied. Gelukkig was er alleen materiële schade. De sneeuwmassa’s zijn zelfs de huizen binnen gedrongen. De exacte omvang van de schade is momenteel niet bekend.

Lawine

Wegen afgesloten in Noord Tirol

Op sommige plaatsen in Noord-Tirol is het niet beter gesteld. Rond 22.35 uur viel er in Gries am Brenner een boom op een auto. De bestuurder is ongedeerd gebleven maar de auto is zwaar beschadigd.Tijdens het onderzoek waarom de boom was omgevallen bleek dat er door de sneeuwbelasting meer bomen op de B 182 konden vallen. De weg werd na overleg met het districtsbestuur van Innsbruck afgesloten. Dit betekent dat de weg tussen Gries am Brenner en Brenner in geen van beide richtingen begaanbaar is.

De plaatsen Gries en Obernberg zijn via de wegen momenteel niet bereikbaar. Ook de Brenner-snelweg tussen Brenner en Sterzing is afgesloten. De weg tussen Mühlbachl en Schönberg is ook in beide richtingen afgesloten omdat er kans is op aardverschuivingen.

Het Tiroler Oberland werd ook getroffen door sluitingen en grote hoeveelheden sneeuw. In Umhausen was de weg richting Längenfeld ’s nachts volledig afgesloten en ook in Oetz sneeuwde het zwaar. Ook de Mieminger Straße tussen Barwies en Obermieming was ’s ochtends gesloten. De weg tussen Gries im Sellrain en Praxmar was ’s ochtends ook in beide richtingen afgesloten. Er was gevaar door lawines.

Sneeuwbanden WinterbandenOngevallen met zomerbanden!

Ondanks de sneeuwwaarschuwingen op zaterdag was er een ongeval met zomerbanden op de Seefelder Strasse in Scharnitz. De bestuurder van de auto belandde naast de weg. Gelukkig raakte hij niet gewond en werd de beschadigde auto geborgen door de hulpdiensten. Een soortgelijk ongeval deed zich in de nacht ook voor op de snelweg in het Inntal bij Telfs. Een automobilist met zomerbanden slipte op de besneeuwde weg in de richting van Zirl. Gelukkig raakte hier ook niemand gewond. Slechts een paar kilometer verder blokkeerde een vrachtwagen ’s nachts de op- en afrit van de snelweg bij Pettnau gedurende ongeveer een uur omdat hij vast kwam te zitten door de extreme sneeuwval. De truck moest worden geborgen.

Stoomuitvan in Ost- en Nordtirol

Vallende bomen zorgden zaterdagochtend voor stroomuitval in Matrei, Nikolsdorf, Tristach, Schlaiten of Kals. Op het hoogtepunt zaten ongeveer 3500 huishoudens korte tijd zonder elektriciteit. Maar ook Nordtirol was aan de beurt. In de regio Telfs, Oetz, Umhausen, Längenfeld en in de omgeving van Imst was er geen stoom.

Tot 3 meter sneeuw op de bergen!

In Oost-Tirol ligt er meer dan een meter sneeuw in dalen tot zondagavond. De hoeveelheden in de bergen zijn zelfs nog hoger,  hier kan tot wel drie meter verse sneeuw samenkomen. De föhnstorm kan ook voor extra problemen zorgen. De föhnstorm bereikt ruim 100 km per uur in de bergen en kan ook in de dalen aan de noordkant van de Alpen doordringen, met ongeveer 70 tot 100 km per uur..

Felbertauernstrasse ook gesloten!

De Felbertauernstraße tussen Matrei en Mittersill is sinds zaterdagmiddag 16.00 uur gesloten. Er is nog geen zicht wanneer de weg weer open kan gaan. De duur van het verbod kan niet worden voorspeld. Bovendien waren enkele rijkswegen in de wijk Lienz gesloten.

Vanaf maandag zou het weer wat rustiger worden en zou het over zijn met de weerchaos maar daar kijken we in ons nieuwe weerbericht naar. Deze staat morgenochtend weer om 8 uur voor jullie klaar.

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Wegens gigantisch succes zijn we door al onze Buffy’s heen. We hebben een extra bestelling gemaakt maar deze zijn naar verwachting weer in januari 2021 leverbaar. Wel kunnen jullie alvast de buffy’s voor-bestellen. We noemen dat een pre order. Met het achterlaten van je e-mailadres kunnen we je dan een bericht sturen zodra de nieuwe Buffy’s er zijn!

Als alles goed gaat hebben we de buffy’s in januari weer binnen. Wil je een bericht krijgen van ons en ook bestellen, ga dan naar het bericht waar je de buffy zogenaamd kunt pre-orden.

Laat daar je e-mailadres achter en je krijgt van ons een bericht met een link zodat je meteen jouw buffy(s) kunt bestellen. Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar het buitenland dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...