Weercomputers gek aan het worden?

De weercomputers lijken haast wel op hol te zijn geslagen. Momenteel zien we namelijk zowel bij het Amerikaans als Europees model extreme berekeningen voorbij komen. Vanaf komend weekend lijkt namelijk bijzonder hete lucht vanuit de Sahara de omgeving van Oostenrijk te bereiken.

Berekeningen van het Amerikaans weercomputer model deze ochtend (bron Wetterzentrale)

Hierboven de berekende bovenlucht temperatuur voor aankomende maandag. Het gaat hier om een hoogte van 1500 meter waarop het nog nooit officieel 30 graden is geweest in Oostenrijk. Toch wordt de aangevoerde lucht (dus zonder hulp van de zon) op deze hoogte tussen de 24 en 29 graden berekend. Bijna 30 graden zelfs.

De hitte wordt niet alleen op maandag, maar ook de dinsdag en woensdag berekend. Vuistregel is dat je bij deze temperatuur nog 10 graden mag toevoegen voor de temperatuur in de meeste dalen. En dan kom je toch wel op waardes tussen de 34 en 40 graden! Daarmee komt het all time warmterecord in gevaar, en dat al in de maand juni.

Zelfs weerman Kai Zorn die al 25 jaar in het vak zit heeft dergelijke berekeningen zelden gezien. Wel moet erbij vermeld worden dat nog niets zeker is. Dat toevalligerwijs beide hoofdmodellen over 1 week met dezelfde extreme temperaturen komen, wilt dat nog niet zeggen dat het ook gaat gebeuren. Morgen kan de hitte al minder extreem berekend zijn.

En of de weercomputers gelijk krijgen of niet. Eén ding is in ieder geval wel zeker, vanaf het weekend wordt het opnieuw snikheet in Oostenrijk.

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht