Weermodellen moeite met buien, maar zwoele warmte zet door

Dik pakket hagel op de Autobahn A2 tussen Graz en Wenen (bron Aktuelle Wetterwarnung Austria)

Het warme en zwoele weer waar we in Oostenrijk al een tijdje mee te maken hebben zet ook de komende tijd door. Toch gaan er morgen maar ook dinsdag enkele forse onweersbuien vallen. Gisteravond was dit al het geval nabij Graz (foto hierboven) en de komende dagen is dit op meer plaatsen het geval. Echter de weermodellen hebben met het berekenen van de buien wel grote moeite.

Verborgen onder het hogedrukgebied is een thermisch laagje boven Frankrijk ontstaan. Dit thermische laagje is juist ontstaan door de aanwezige hitte in Frankrijk (Warmte stijgt -> luchtdruk aan de grond wordt lager -> onstabielere lucht -> sneller condenseren van waterdamp = sneller onweersbuien). En morgen en dinsdag trekt dit thermisch laagje over de Oostenrijkse Alpen, alwaar het voor flinke buien gaat zorgen.

Maar de weermodellen hebben de grootste moeite om de exacte locatie van de buien te bepalen. Zo leek gisteren nog dat het Tiroler Unterland een voltreffer zou gaan krijgen. Vandaag lijkt dit juist weer mee te vallen. Ook de eerder aangewezen hotspots zijn van positie verandert. Kortom: morgenmiddag kan het overal tot zware onweersbuien komen. Er zullen zat dalen zijn waar het droog blijft maar ook dalen die minder gelukkig wegkomen. Vooral rondom de hoofkam komen de zwaarste buien voor, de zwakste zijn weggelegd voor het Oosten.

Dinsdag starten we de dag met veel bewolking en een enkele bui. In de middag breekt het wolkendek een beetje en stijgt de temperatuur naar 22 tot 27 graden, langs de Hongaarse grens 30. Vanuit het Westen loopt de luchtdruk weer op, maar desondanks zullen er een paar nieuwe onweersbuien ontstaan. Wel minder heftig en uitgebreid dan de maandag.

Vanaf woensdag is de luchtdruk verdeling weer hersteld en neemt de buienkans verder af. Donderdag is het overal droog en zonnig, daarbij hoge soms tropische temperaturen. Ook hierna blijft het zwoel en warm, maar waarschijnlijk weer met nieuwe buien in het weekend. Maar dat zien we t.z.t. weer!

Let op! Morgen is er eenmalig geen nieuw dagelijks weerbericht! Dinsdag weer

Ter afsluiting een mooie foto van de Wilder-Kaiser gisteren

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...