Weeromslag met regen tot op de bergen

Gisteren was het weerbeeld vriendelijk, ook vandaag is er veel zon voorspeld. Maar een weeromslag is onderweg.

Weeromslag met regen tot op de bergen

Later deze week volgt een weeromslag in de Oostenrijkse Alpen. Het vrij rustige en vriendelijke weer wordt opgevolgd door turbulent en vrij nat weer. Maar eerst kunnen we vandaag nog genieten van een vriendelijke dag met ook ruimte voor de zon.

Vanmorgen trekken er nog vrij veel wolkenvelden over Oostenrijk. Met name in Tirol, Karinthië en het Salzburgerland start de dag nog vrij grijs. In Karinthië zou zelfs wat lichte motregen uit de bewolking kunnen vallen. Maar het wolkendek breekt vanuit het westen en rond het middaguur breekt de zon goed door. Zodra de zon doorbreekt wordt het ook aangenaam mild want de westenwind voert relatief zachte lucht aan. Zo ligt de vorstgrens vanmiddag rond de 1700 meter, in de dalen kan het max 10 graden worden.


Morgen begint de dag nog vriendelijk maar vanuit het westen wordt de bewolking dikker. Vooral de middag verloopt op veel plaatsen bewolkt maar nog wel droog. Ook is het nog wat zachter want de vorstgrens komt tijdens de middag boven de 2000 meter uit. Tegen de avond volgt de eerste regen in Vorarlberg en zet de weeromslag in. Tijdens de nacht naar donderdag is het veelal bewolkt en ten noorden van de hoofdkam valt af en toe regen. Ook staat er een stormachtige wind in de bergen. Sneeuw valt er pas vanaf 1800 meter.

Veel regen en wind later deze week, maar de kou is niet ver weg. In Nederland valt namelijk wo. op do. sneeuw (roze kleur!)

Donderdagochtend is het tijdelijker droger en vriendelijk. Maar de weersverbetering is van korte tijd als de bewolking al snel dikker wordt. Vanuit Duitsland volgt een regenfront waarbij de sneeuwgrens rond de 1800 meter ligt. Echter zijn de modelberekeningen nogal sterk verschillend. Er zijn modellen die het goed nat laten worden, maar ook modellen die slechts met een paar buien komen. Laten we hopen op dat laatste. Ook nu weer staat er veel wind, maar later op de dag neemt de windkracht wel af.

Vrijdag volgt een actieve depressie en vooral vrijdagmiddag, avond en in de nacht naar zaterdag is het nat. Nu staat er ook weer veel wind en sneeuw valt opnieuw pas hoger in de bergen. Wellicht dat vrijdagmiddag en zaterdag windgevoelige skiliften dicht zullen blijven. Het is pijnlijk om te zien dat koude winterlucht niet ver van Oostenrijk af ligt. Zo zijn er de komende dagen sneeuwmomenten in Nederland en noord Duitsland. Deze kou bereikt Oostenrijk niet.

De dagen daarna zijn nog erg onzeker. Waarschijnlijk blijft het wisselvallig en aan de zachte kant. Kortom de weeromslag is gekomen om nog even te blijven.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...