Weersomslag op komst met regen en wind

De afgelopen dagen was het genieten van perfecte pistes en rust (Brixen gisteren, eigen foto)

Weersomslag op komst met regen en wind
De afgelopen 10 dagen scheen de zon met een enkele korte onderbreking ongehinderd in Oostenrijk. Het is lang geleden dat we in februari een dergelijk lange mooi weer periode hebben gehad. Als we terug kijken naar de laatste jaren zien we enkel febrauri 2015 met meer zonuren. Daarnaast viel er begin deze maand een dik pak verse sneeuw. Kortom het waren 2 fantastische weken. Maar helaas volgt een weersomslag net voordat de voorjaarsvakantie begint. De komende dagen is het vaker bewolkt, valt er soms regen en trekt ook de wind aan. Pas na het weekend wordt het weer iets kouder, maar veel verse of nieuwe sneeuw zien we vooralsog niet vallen.

Vanmorgen merken we al dat een weersomslag onderweg is naar Oostenrijk. Want de lucht is niet meer zo strakblauw als de afgelopen dagen. Vanmorgen trekken er velden met hoge (sluier)bewolking van west naar oost over Oostenrijk. De zon schijnt hier in eerste instantie wat flets doorheen. Maar de bewolking wordt gaandeweg de dag gelukkig dunner en uiteindelijk verloopt de middag op de meeste plaatsen vrij zonnig. In de bergen draait de wind van zuid naar west en trekt gedurende de dag aan. Hierdoor wordt het ook iets minder warm dan de voorgaande dagen, maximaal 4 graden op 1500 meter.

Komende avond en nacht raakt het steeds vaker bewolkt. Het blijft wel droog maar door de bewolking vriest het niet al te hard in de dalen.

Morgen wisselen dikke wolkenvelden en spaarzame opklaringen elkaar af. Vooral rondom de hoofdkam en in Karinthie kan de zon vaker doorbreken. Aan de grens met Duitsland valt tijdens de middag een spatje regen. Deze regen kan tijdens de avonduren in heel Oostenrijk vallen. Sneeuw valt vanaf 2000 meter, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.


Zaterdag is de exacte prognose nog onzeker. De straalstroom met veel wind en turbulent weer ligt recht over Oostenrijk. In deze stroming ligt een frontsysteem waarop het lange tijd kan regenen. Maar het is een dunne strook, waarbij een kleine verschuiving naar het oosten grote gevolgen heeft voor het weerbeeld. Als deze verschuiving naar het oosten plaatsvindt kan het nog een vriendelijke dag met zon worden in Vorarlberg en Tirol. Elders blijft het toch wel bewolkt. Als er neerslag valt, is dit sneeuw vanaf 2000 meter. Hieronder regen met soms veel wind!

Weeromslag op komst, maar de sneeuwgrens is nog niet zeker

Tijdens de nacht naar zondag, of zondag overdag, trekt een koufront over. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 1500 meter in Vorarlberg tot 600 meter in Niederösterreich. Gedurende de dag wordt het dus wit op de steeds lagere stekken. Maar de koudste lucht komt pas tegen de avond erin als het helaas stopt met sneeuwen. Hierdoor kunnen dus veel dalen groen blijven. Maar op de pistes zien we weer even mooie witte bomen.

Na het weekend keert het warme kaiserwetter voor enkele dagen terug. Een aantal zonnige dagen staan op het programma, bij opnieuw hoge temperaturen. Zo kan het maar eens 10 tot 15 graden worden. Later in de week volgt opnieuw turbulenter weer.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...