Weerswaarschuwing voor Tirol, maatregelen bij de Brennerpas

Sneeuwdump Saalbach februari 2024

Weerswaarschuwing voor Tirol, maatregelen bij de Brennerpas

Tot 50 cm sneeuw kan er komende nacht gaan vallen, men maakt zich nu al onrustig of men een herhaling kan verwachten van anderhalve week geleden toen het nogal mis ging op de Brennerpas (A13, weg tussen Innsbruck en Italië).

Er moeten preventieve maatregelen worden genomen om nieuwe sneeuwchaos op de Brenner-snelweg te voorkomen.

Na weken met bovengemiddelde temperaturen brengt de late winterse prik deze week opnieuw een heel kort bezoek aan Tirol. Woensdag zou er een aanzienlijke verandering gaan plaatsvinden.

GeoSphere Austria heeft dinsdag een sneeuwweerwaarschuwing afgegeven (waarschuwingsniveau “oranje”, niveau 3 van 4). Volgens de huidige weermodellen daalt de sneeuwgrens vanavond naar 900 tot 700 meter. Tot en met woensdagochtend wordt zware sneeuwval verwacht.

De belangrijkste getroffen gebieden zijn het bovenste Wipptal en de zuidelijke Stubaier en Ötztaler Alpen. Er wordt hier tot 50 centimeter verse sneeuw voorspeld. In de regio Arlberg, het Stanzertal en het bovenste Lechtal wordt tot 30 centimeter verse sneeuw verwacht.

Geosphere Weerswaarschuwing Sneeuw

Anderhalve week geleden was er ook een hevige winterse speldenprik die heel serieus was bij de Brennerpas en dat ontaarde in een sneeuwchaos op de weg.

Nieuwe chaos op de A13 (Brennerpas) moet worden voorkomen

Dinsdag is er overleg tussen de deelstaat Tirol, de politie, de weerdienst GeoSphere en snelwegbeheerder Asfinag. Je wilt voorbereid zijn op mogelijke scenario’s bij de Brenner. Anderhalve week geleden zorgde een enorme sneeuwval voor een sneeuwchaos op de Brennerautosnelweg, waardoor deze tien uur lang gesloten moest zijn. Vrachtwagens haalden stilstaande voertuigen in en stopten plotseling. Niets werkte meer.

De beoogde maatregelen:

  • In het geval van waarschuwingen voor extreem weer moeten de verantwoordelijke organisaties vooraf bijeenkomen en gecoördineerde preventieve maatregelen voorbereiden.
  • Directe informatie aan expediteurs en vrachtwagenchauffeurs: Vroegtijdige waarschuwingsberichten langs de toegangswegen in de aangrenzende regio’s Beieren en Zuid-Tirol zijn bedoeld om de informatie te ondersteunen.
  • Strengere controles op de winteruitrusting van vrachtwagens die de Brenner-snelweg naderen.
  • Mogelijke toekomstige maatregelen (nog niet effectief): In geval van extreme weersomstandigheden moet een algemene afsluiting van de tweede en derde rijstrook op de steile gedeelten van de Brenner-snelweg voor vrachtwagens worden onderzocht door het verantwoordelijke federale ministerie.

Föhn laat de sneeuw snel smelten en het weekend wordt weer mild

Zo snel als deze winterse prik komt, vertrekt hij weer. Op grotere hoogte begint de donderdag zonnig, in de dalen zullen de resterende bewolking en mist geleidelijk verdwijnen. De maximale waarden staan ​​wederom in dubbele cijfers tot 12 graden.

Dat zijn we wel gewend vanaf 22 januari vanaf toen was de winter spoorloos.

Wijnen Astrid & Thérèsa

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Werken in Oostenrijk Logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...