Weinig actie in de atmosfeer in Oostenrijk

Komende week is de atmosfeer rustig en stabiel

Weinig actie in de atmosfeer
Het is momenteel vrij rustig weer, er is ook maar weinig actie gaande in de atmosfeer. Vandaag is het in de berggebieden wel zonnig maar in de lagere dalen en het vlakke oosten hangt hardnekkige lage bewolking en mist. Vrijwel nergens zal deze laag met grijs weer oplossen, sterker nog er kan lokaal wat miezer regen uit vallen. In de bergen dus vrij weinig aan de hand, en vooral vanmorgen schijnt de zon flink. Echter in de loop van de middag neemt vanuit het zuiden ook de middelbare en hoge bewolking uit. Uiteindelijk is het vanmiddag vrijwel overal bewolkt en rustig weer. Onder een dikke laag bewolking blijft het slechts 2 tot 6 graden, met zon kan het ruim 10 graden worden. Op 2400 meter is het 0 graden.

Morgen verandert er maar weinig. De bovengrens van de lage bewolking stijgt echter wel en ook bergtoppen van 2000 tot 2400 meter komen in de bewolking terecht. Hierdoor is het alleen nog zonniger op de hogere gletsjers. Maar ook hier raakt het later vanmiddag opnieuw bewolkt. Uit de bewolking is lokaal wat miezerregen of motsneeuw mogelijk. Toch is het veelal rustig en saai weer met maar weinig actie in de atmosfeer. Vanuit het noordwesten nadert wel frissere lucht en de vorstgrens daalt geleidelijk naar 1500 meter.


Donderdag naderen restanten van fronten Oostenrijk vanuit het noordwesten. De toevoer is tamelijk koel met een vorstgrens die rond de 1400 meter ligt. Doordat er wat meer stroming in de atmosfeer komt lost de inversielaag deels op en daarmee ook de lage bewolking. Het weerbeeld bestaat voornamelijk uit hogere en middelbare wolkenvelden afgewisseld door wat zonneschijn. Daarbij schijnt de zon het meest in het zuiden en westen van Oostenrijk, het minst in het oosten.

De exacte prognose voor vrijdag is nog wat onzeker

Vrijdag is vooralsnog een lastige dag in modelberekeningen. Opnieuw nadert een front restant (warmtefront) Oostenrijk maar in sommige modellen is dit front vrij actief en in andere modellen totaal niet actief. Veel gaat afhangen van timing en de luchtdrukgradiënt. Het meest waarschijnlijk is dat het vrij zonnig is in Vorarlberg, bewolkt in Tirol, Salzburg en Karinthië én lichte neerslag in overige deelstaten.

Zaterdag breekt vervolgens overal de zon goed door. Waarschijnlijk wordt het prachtig kaiserwetter. Na het weekend volgt mogelijk een overgang naar een veel kouder weertype.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...