Weinig hoop voor de echte winterliefhebbers

De komende tijd is er maar weinig hoop voor de doorgewinterde winterliefhebbers onder ons. Januari 2020 brengt maar weinig echt winterweer. Zo is de kou in Europa ver te zoeken en is van serieuze sneeuw de komende tijd geen sprake. Natuurlijk kan het in de besneeuwde dalen streng vriezen, maar dat is pure uitstralingskou. Deze kou is zeer vluchtig en slechts lokaal. Van transportkou moeten we het in ieder geval niet hebben.

Als we kijken op de luchtdrukkaart van Europa dan zien we een langgerekt hoog vanaf de Azoren via de Alpen richting Oekraïne.  Oostenrijk ligt dus recht onder de as van een hoog. Hierdoor is het vandaag rustig weer. Toch zien we dat de storingen niet ver van Oostenrijk vandaan liggen.  Al in Duitsland treffen we fronten aan. Hoge (sluier)wolken hiervan zullen de komende 48 uur over Oostenrijk trekken.

Wat verder op de luchtdrukkaart opvalt, is de typische zonale verdeling van hoge en lagedrukgebieden. Vrijwel in heel Europa is de stroming westelijk (=zacht). Dit stromingspatroon houden we vermoedelijk de hele maand nog vast. Daarmee vertoont januari 2020 akelige overeenkomsten met januari 2007. Enig verschil met die maand is dat we in december toch wel koude periodes hebben gehad met in het (hoog)gebergte nu voldoende sneeuw. Ook is de kunstsneeuw productie van een hogere kwaliteit dan toen.

Vandaag schijnt de zon flink. Deze ochtend start in de dalen nog wel fris met vorst, maar vanmiddag komt het kwik vrijwel overal boven nul. Lokale mist en nevelbanken zullen snel oplossen.  Vanmiddag schijnt vooral ten zuiden van de hoofdkam de zon ongestoord. Ten noorden trekken soms wel een paar sluierwolken over. Vooral in Salzburg en Oberosterreich kunnen ze soms wat dikker zijn waardoor de zon het iets moeilijk krijgt.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en hoge wolkenvelden. Onder een opgeklaarde hemel kan het nog flink afkoelen met matige vorst in de dalen.

Zonkant van Brixen im Thale gisteren, de pistes zijn top! Maar voor het aangezicht mag er echt wel wat sneeuw bijvallen

Morgen maar weinig verandering. Rondom de hoofdkam en ten zuiden ervan schijnt de zon ongestoord. Meer richting Duitsland trekken opnieuw enkele hogere wolkenvelden over.  In de loop van de middag kunnen deze wolkenvelden wat dikker worden. Al met al is het gewoon een vriendelijke en fantastische skidag. Aan de temperatuur verandert maar weinig. Wel staat er in de bergen al meer wind, veelal een matige zuidwester.

Vrijdag is in detail nog erg onzeker. Een lagedrukgebied met bijbehorend frontensysteem trekt rakelings langs Oostenrijk. Volgens het Europees model merken we daar maar weinig van met slechts wolkenvelden en zonnige momenten. Het Amerikaans model maakt er juist een bewolkte dag van met soms wat lichte regen of sneeuw vanaf 1100 meter.  Het maakt nogal wat uit in de weer beleving.  Het verschil zit hem in de timing en positie van het laag. Hierboven is duidelijk het verschil te zien.

Dit heeft ook gelijk gevolgen voor de zaterdag. Want we hebben of prachtige kaiserwetter met veel zon (Europese variant) of een bewolkte maar droge dag (Amerikaanse variant). Één ding is wel zeker, vanaf zondag is het overal weer kaiserwetter.

Gisteren trokken een aantal zwakke sneeuwbuien over de noordkant van Oostenrijk (foto Jeroen Elferink/ buienradar)

De langere termijn biedt vooralsnog weinig hoop voor de winterliefhebbers. Ik kan wel weerkaarten laten zien, maar jullie zullen vast geloven dat het geen mooie kaarten zijn. De winter is ver weg. Helaas zullen veel dalen groener worden de komende tijd…

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...