Weißsee een FANtastische omgeving

Weißsee

Weißsee een FANtastische omgeving

Aangezien het de afgelopen weken zulk ontzettend mooi weer was, stond er wederom een mooi bergwandeltocht op de planning. Deze keer trokken we de wondere wereld in van Weißsee Gletscherwelten bij Uttendorf. Gelegen in de kernzone van het Nationalpark Hohe Tauern is dit gebied een pareltje. En niet alleen toegankelijk voor geoefende bergwandelaars…

Bergop

De dag begon met een stukje autorijden, en ook hier gaat het al vrij snel bergop. Vanaf de rotonde bij Uttendorf word het gebied Weißsee al aangegeven. In de winter is het ook een skigebied, wat voor velen een geheimtip is. Na het vlakke stuk van het dal, gaat het in haarspeldbochten bergop. Kun jij je indenken dat bussen met skiërs en hun uitrusting dit ook in de winter rijden… De auto parkeren we bij de grote parkeerplaats bij het dalstation van de Weißsee Gletscherwelten bergbahnen.

Daarna gaat het voor ons verder bergop, maar wel te voet. Indien je minder hoogtemeters wilt maken, kan er voor verschillende etappes gebruik gemaakt worden van de lift. Zo kan je uitstappen bij het middenstation, bij de Grünsee. Of je neemt de gondellift tot aan de top, waarbij je direct bij de Weißsee belandt. Maar wij vonden dat een beetje vals spelen.

Daarom lopen we bergop tot aan de Weißsee. Het eerste stuk gaat pittig omhoog, tussen de lage vegetatie. Na ongeveer 45 minuten komen we dan op de vlakkere grindweg welke ons langs de Grünesee voert. Een prachtige plek voor een pause, een snack en om van het uitzicht te genieten.

Sneeuw

De naam Weißsee Gletscherwelten belooft natuurlijk sneeuw en ijs. En zodra je vanaf de Grünsee verder omhoog gaat, heb je in ieder geval kans op de eerste sneeuw te spotten. Ook later in de zomer liggen er regelmatig  resten sneeuw op de schaduwrijkere plekken. Echter door de grote warmte duurt het bij ons bijna tot boven tot we de eerste sneeuw spotten. Wel worden we onderweg beloont door mooie uitzichten en wuivend Wolgrass in de zompige gronden.

Maar als we dan boven aan komen, dan is er sneeuw en ijs alom. De Weißsee is een stuwmeer wat ingebed ligt tussen de bergtoppen met eeuwige sneeuw en gletsjers. Gevoed wordt de Weißsee door smeltwater van de sneeuw en gletsjertongen, onder andere ook uit het gebied bij de Großglockner. Op onze wandeldag staat de thermometer op 30 graden, de resten sneeuw zijn dan ook welkom om al spelenderwijze in af te koelen.

Eten

Natuurlijk is het na deze avontuurlijke klim van ruim 2 uur tijd voor iets lekkers te eten. En dat doen we, het markantste herkenningspunt van de Weißsee Gletscherwelten: de Rüdolfshütte. Maar laat schijn niet bedriegen, deze hut is geen hut meer. Het berghotel herbergt hotelkamers, een zelfsbedieningsrestaurant met een breed aanbod aan eten, een indoor kletterhal, en nog veel meer. Wij halen lekkere soep, Gröstl en een punt taart om ons snakken naar eten te stillen.

Vanaf het terras genieten we tijdens het eten van het adembenemende uitzicht. De machtige gletsjers tekenen bijna zwart af tegen de maagdelijke sneeuw. Ook hebben we zicht op de stoeltjeslift welke nog verder omhoog gaat, richting de Mendelzkopf. Maar deze laten we vandaag achterwege. Ons plan is namelijk om na het eten via een andere route terug naar beneden te lopen. Daarbij staat uitzicht op een paar andere aquamarijne stuwmeren op het programma. Maar eerst genieten, wat smaakt dat eten tocht goed op een berghut!

Weißsee 2

Omlaag

Na onze energie aangevuld te hebben, starten we de route omlaag. Na een lichte stijging om aan de andere kant van de bergkam te komen, verloopt de route omlaag over Wollgrass velden, tussen rotsen en langs bergmeertjes. We krijgen langzaam zicht op de Tauernmoossee, een groot stuwmeer welke tezamen met de Weißsee, de krachtcentrales onder in het dal van water voorzien. Tijdens onze tour omlaag worden we ook getrakteerd op enkele kletter-achtige passages.

Door middel van staalkabels zijn er zekeringen aangebracht in een 3-tal passages. Nu is deze hulp omlaag niet direct noodzakelijk op een droge, zonnige dag als deze. Echter kan jij je vast ook voorstellen dat bij een vochtigere, natte dag een extra steuntje bij het omlaag gaan op de gladde stenen prettig is. Wij genieten echter van ontspannen spelen tussen de rotsblokken. Gestaag gaan we verder en verder omlaag.

Om niet extreem laat terug bij de auto te zijn, nemen we voor het laatste stuk omlaag de gondellift. Vanaf het middenstation bij de Grünsee brengen de bakjes ons braaf omlaag, terwijl wij van de omgeving kunnen genieten. Wel zo fijn, want inmiddels zijn we alweer een dikke 2 uur onderweg. Uiteindelijk komen we moe maar voldaan bij de parkeerplaats. Een prachtige tour en een heerlijke dag verder, het was de moeite meer dan waard.

Tip

Voor deze tocht zijn er wel een paar tips te geven om alles goed te laten verlopen;

Tip 1: Je begeeft je bij deze tocht echt in hoog alpine omgeving. Een goede dagplanning is daarom belangrijk voor voldoende veiligheid. Let daarbij ook goed op het weerbericht.

Tip 2: Vraag vooraf aan de kassa wanneer de liften draaien, want ze maken vaak een uur middag pauze. En weten wanneer de laatste lift gaat is ook handig, om de dagplanning goed te laten verlopen. Ook kan je al een deel-kaartje voor de lift kopen, als je vooraf weet dat je hem gaat gebruiken

Tip 3: Neem voldoende cash geld mee. Mocht je alsnog onderweg besluiten om de lift omlaag te nemen, dan is alleen betaling in cash mogelijk. Ook zijn ze op de berghut(ten) meestal erg blij als je cash betaald.

Tip 4: Zonnenbrand! Is het een zonnige dag, smeer je dan echt goed in. Liefst met minimaal factor 30. De zon op deze hoogte, tussen de gletsjers van de Weißsee, zorgt ervoor dat je erg snel verbrand.

Tip 5: Simpelweg genieten. Dit is een prachtige tour, met hoog alpin karakter, die door de opties met de liften ook toegankelijk is voor minder ervaren wandelaars of die met een mindere conditie. Bepaal wel vooraf goed welke etappes je te voet doet en wanneer je gebruik maakt van de lift.

Wandelkaart Weißsee

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Walchen!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...