Westelijk Oostenrijk erg nat maar in het oosten is het lente

WEERBERICHT: Westelijk Oostenrijk erg nat maar in het oosten is het lente

Als je naar de weerkaarten kijkt en het enorme hogedrukgebied ziet dat boven Europa ligt dan zou je zeggen dat het vrij stabiel lenteweer moet zijn. De depressies liggen op grote afstand dus zou de Zon overuren moeten maken. Niks is minder waar want vandaag is het met name in het westen regenachtig. Maar in het oosten van Oostenrijk is het juist lente-achtig met hogere temperaturen.

ZATERDAG:

Het wisselvallige weer in het westen wordt veroorzaakt door een zogenaamd hoogtelaag die dwars door het hogedrukgebied trekt en juist over het westen van Oostenrijk. Bij de rode pijl kun je zien dat de temperatuur op zo’n 5 kilometer hoogte verschilt met z’n omgeving. Het is kouder op die hoogte en daardoor instabieler. Het hoogtelaag (of koudeput) trekt over het westen van Oostenrijk richting de Middellandse Zee.  Daardoor regent het soms intensief in het westen maar blijft het droog in het oosten. De meeste neerslag valt in Vorarlberg en de sneeuwvalgrens ligt boven de 2000 meter. De neerslag reikt tot aan Steiermark. Ten oosten daarvan blijft het droog. De temperatuur ligt in het westen krap boven de 10°c en in het oosten kan het hier en daar 20°c worden. De wind stelt niet veel voor.

ZONDAG:

Op zondag is het toch andere koek. Het hoogtelaag trekt weg richting Italië maar omdat de atmosfeer vrij instabiel is kunnen er makkelijk buien ontstaan. Met name weer in het westen. Het oosten is echter ook bevattelijk voor neerslag maar daar zullen het slechts korte buien zijn en niet zo talrijk. De temperatuur is gelijk aan zaterdag en op 3000 meter is het rond -5°c.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Er komt een vrij open weertype aan. Dat betekent dat de temperaturen langzaam oplopen en dat er in de middag een bui kan ontstaan. Waar ze precies ontstaan is nooit met zekerheid te zeggen maar in de bergen is de turbulentie vaak groter dan in het oosten/laagland en daardoor is er ook vaker een bui te bespeuren. In de avond en nacht zakken de buien dan weer in en de volgende dag, zodra het wat warmer wordt, komen de stapelwolken weer opzetten. Een wisselvallig beeld dus.

Fijn weekend!

Ronaldo

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...