In het westen vaak tropisch

In het westen vaak tropisch

Het is de komende tijd veelal zonnig en warm zomerweer, vooral in het westen van Oostenrijk. Hier is het de komende tijd vaak tropisch warm. Maar tegelijkertijd zorgt een hoogetelaag (klik voor uitleg) voor veel meer wolkenvelden en soms onweersbuien in het oosten. Hoewel het hier ook warm is, valt het weerbeeld soms wat tegen. Dit komt vooral omdat het hoogtelaag min of meer op dezelfde positie blijft liggen.

Vanmorgen starten we in vrijwel heel Oostenrijk met veel zon. Daarbij begint de temperatuur ook snel op te lopen, voor het middaguur is het op de meeste plaatsen 25 graden. Maar het hoogtelaag in het oosten zorgt al snel voor de vorming van stapelwolken, deze stapelwolken gaan het de zon hier lastig maken. Tegelijkertijd verloopt de middag in het westen juist zonnig. Hier vinden we ook de hoogste maximumtemperaturen; 28 tot 30 graden.

Vanavond lossen de stapelwolken op en in de nacht is het overal helder. Het koelt af naar 17 graden in de grotere steden tot een graad of 10 in sommige Alpendalen.

Morgen verandert er niet veel aan het weerbeeld. Opnieuw komen er meer wolkenvelden voor in het oosten terwijl het zonnig in het westen blijft. Ook de temperatuur is sterk vergelijkbaar met van west naar oost 25 tot 30 graden.


Vrijdag verscherpt het hoogtelaag en ontstaan er in de loop van de dag enkele regen- en onweersbuien in het oosten en centrale deel van Oostenrijk. Daarentegen blijft het vanaf het Unterinntal tot aan het Rheintal juist droog en zonnig. Opnieuw zien we een vergelijkbaar temperatuurprofiel.

Zaterdag trekt het hoogtelaag eindelijk richting Hongarije en wordt de opbouw van de atmosfeer eindelijk stabieler. Terwijl het in Vorarlberg de hele dag al flink zonnig en vaak tropisch is, wordt het vanaf zaterdag ook elders flink zonnig en tropisch warm. Zondag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het flink heet, regionaal kan het weer 35 graden worden met veel zon.

De grens tussen zeer hete lucht op het continent en koelere lucht vanaf de oceaan ligt begin volgende week dichtbij Oostenrijk

Na het weekend draait de wind steeds vaker naar het westen. Storingen vanaf de oceaan komen voorzichtig weer dichterbij. Maar op de grens tussen de zeer hete lucht en gematigdere oceaanlucht zullen we begin volgende week vaak zware regen- en onweersbuien zien. Waar de grens nabij Oostenrijk precies komt te liggen is nog wat onzeker.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Chalet.nl grote banner 900-600

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...