Westen zonnig, oosten sneeuwval

Vandaag hebben we een tweedeling tussen het westen en oosten

Westen zonnig, oosten sneeuwval
Vandaag hebben we te maken met een tweedeling tussen het westen en oosten van Oostenrijk. In het westen schijnt vandaag opnieuw boven de wolken de zon, terwijl het in het oosten juist bewolkt is met sneeuwval. In de gebieden hier tussen vinden we een langzame overgang. Komend weekend schijnt overal de zon weer, na het weekend volgt een nordstau.

Vanmorgen zien we de tweedeling direct, onder het dikke wolkendek zien we sneeuw vallen in vooral het oosten. De sneeuwvlokken vallen tot in het Tiroler Unterland. Tegelijkertijd schijnt de zon boven de lage bewolking die in de dalen hangt in grote delen van het Tiroler Oberland en Vorarlberg, maar ook in Oost-Tirol en Karinthië. Deze verdeling blijft de hele dag standhouden. Daarbij is het ijzig koud geworden met temperaturen die overdag soms amper boven de -10 graden uitkomen op ongeveer 1500 meter hoogte. Overigens valt er niet veel verse sneeuw, in het Salzburgerland kan met geluk 4 of 5 centimeter vallen.

Ook vanavond en komende nacht verandert er niet veel aan de verdeling. Misschien dat de sneeuwbuien tot aan Innsbruck nog doortrekken, maar tot accumulatie zorgt dit niet echt. Het blijft koud, maar door de bewolking vriest het nergens in de dalen streng.


Morgen zorgt de komst van een hogedrukgebied dat de sneeuwval in het oosten steeds meer onderdrukt wordt. Na nog een laatste sneeuwbui in de ochtend verloopt de middag droog. Daarbij breekt vanuit het westen steeds vaker de zon door. Het wordt dus in de meeste skigebieden een mooie skimiddag. Zondag is de zon er overal bij en is het kaiserwetter. Maar op alle hoogtes ligt het kwik onder nul.

Maandag verliest het hogedrukgebied heel snel kracht en volgt een lagedrukgebied vanaf de Noordzee. Eindelijk krijgen we een klassieke nordstau. Hoewel de ochtend nog droog en vrij zonnig start, raakt het in de middag snel bewolkt en volgt vanuit Duitsland sneeuwval. Deze sneeuwval houdt tot dinsdagavond aan in de bekende staulagen. Zo valt er 10 tot 15 centimeter, in een beperkt gebied in het Salzburgerland is zelfs 30 centimeter of nog iets meer mogelijk. Hierdoor kunnen we regionaal van een sneeuwdump spreken.

Sneeuwverwachting tot en met donderdagochtend

Ook de rest van de week blijft de nordstau in meer of mindere mate aanhouden als lagedrukgebieden dezelfde koers blijven volgen. Tot en met vrijdag kan er in veel gebieden gemakkelijk tot een halve meter vallen. Maar voor details is het nu nog te vroeg. Echter aan de zuidkant in Karinthië blijft het nagenoeg droog, gelukkig is hier al voldoende sneeuw gevallen.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×