Wie is er hier fout Skiër of Snowboarder

Kaprun Kitzsteinhorn

Wie is er hier fout Skiër of Snowboarder, in onderstaande video zie je een skiër naar beneden komen en van buiten de piste komt opeens een snowboarder onderdoor. De vraag is wie is er hier fout? Er kan zeker wel wat discussie ontstaan. Wie o wie durft wat te roepen?

Overigens hebben we het geluid maar even weggedraaid anders was er censuur gepleegd door wat sociaal media kanalen want het hele alfabet aan scheldwoorden kwam langs ?

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Hieronder een voorbeeld hoe dit op je mobiel eruit ziet. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Push Bericht FANtastisch Oostenrijk

Buffy, Bandana verdienen van FANtastisch Oostenrijk?

We hebben een aantal Buffy’s of Bandana’s beschikbaar. Mocht het koud weer zijn tijdens jouw wintersport dan is het dragen van zo’n buffy best comfortabel. Maar wil je er een bandana van maken dan kun je dat ook doen. Maar zo’n Buffy van FANtastisch Oostenrijk kun jij ook krijgen of verdienen. Wil je er eentje bemachtigen, dat kan maar daar moet je wel iets voor doen.

Maak een leuk bericht (max 300 woorden) of verzorg een mooie update vanuit jouw wintersportdorp (uit Oostenrijk) en neem contact met ons op info@fantastischoostenrijk.nl . Voeg nog wat foto’s en of een video toe. Jouw bericht mag overal overgaan. Mooiste lift, afdaling, goed restaurant, skischool etc. Wil je graag zo’n Buff ontvangen dan weet je wat je moet doen… en jouw bericht wordt uiteraard dan ook nog gepubliceerd op FANtastisch Oostenrijk.

Buffy Bandana FANtastisch Oostenrijk

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

25 reacties

 1. JoB schreef:

  Dit is zeker een lastige. De boarder zou moeten uitkijken, omdat hij van off-piste de piste weer op gaat. Maar de skiër wordt geacht om goed voor zich te kijken en hij maakt nog 2 bochten voordat hij bij de boarder is, dus zou hij deze kunnen en moeten proberen te ontwijken. Het ziet er uit alsof hij alleen oog heeft voor de camera om zijn skiën vast te leggen en wil hij koste wat kost zijn ritme/baan vasthouden. Ik denk dat de skiër in dit geval in de fout gaat, omdat hij nog tijd en ruimte heeft om de boarder te ontwijken.

  • Stefan Reiter schreef:

   Ik ben mee eens met jou Job! Ik ben een skier en ski al 47 jaar. Ik hou ook van mijn lijn te skien maar als er plotseling een skier of boarder komt voor mij ga ik niet tegen hem aan skier omdat hij in mijn lijn is!

   Wij gebruiken met zij alle de piste dus met zij alle moeten wij uitkijken voor elkaar.

   Dat is mijn mening.

 2. Koert schreef:

  Ik denk de boarder en baseer dit op de FIS regels.
  Deze regels gelden op de pistes. Buiten de pistes zullen deze regels niet gelden.
  In dit geval komt de boarder van buiten de piste ineens de piste op. Ik zou dit beschouwen onder punt 5 van de FIS regels.

  Om de veiligheid op de pisten en in de loipen te vergroten heeft de Internationale Ski Federatie (FIS) “verkeersregels” opgesteld. De regels zijn bedoeld voor een verantwoord gedrag van skiër, snowboarder en langlaufer en ter voorkoming van ongelukken.

  punt 5 (FIS regels)
  Op de piste gaan en verder gaan. Iedere skiër en snowboarder die een piste op wil gaan of na een stop z’n afdaling wil hervatten, moet zich er van overtuigen, dat dit zonder gevaar voor zichzelf en anderen kan.

  Ik ben het eens met Job dat de skier de mogelijkheid had dit te voorkomen maar bewijs maar eens dat hij de boarder tijdig gezien heeft.

 3. Koert schreef:

  Overigens heb ik een dergelijk incident gehad afgelopen seizoen in Ellmau.
  Op een nagenoeg lege piste vertrekken een boarder en ik (skier) om de dal-afdaling te maken.

  Hij geheel links naar het bassin en ik geheel rechts. Geheel onverwachts zie ik hem naast mij opdoemen en maakt een jump. Zijn landing is waardeloos en ik kan hem maar net ontwijken. Hij komt ten val (a.g.v. zijn slechte landing, daarna hebben we elkaar licht geraakt). Ik stop en kijk om hoe het met hem gaat. De boarder begint in slecht Duits mij de huid vol te schelden en ik denk ja JA HOOR…GA JIJ NOU MIJ ERGENS VAN BESCHULDIGEN K** BOARDER.
  Ik vraag nog hoe het gaat met hem maar hij bleef maar door tieren dus het zal weg goed met hem gaan en op naar het dal.

  Aangekomen in het dal komt diezelfde gast weer naar me toe en blijft in het slecht Duits tegen schelden en zeggen dat ik fout ben. Ik zeg tegen hem dat hij volgens mij Nederlander is en dat hij ff rustig moet doen want volgens mij zit hij fout en niet ik.
  De boarder blijkt overigens een leraar te zijn die aan het einde van de dag ff nog een lekkere afdaling wilde maken! Ik zeg hem dat hij bezig is met een sterke reclame te maken voor zijn ski-school en of hij misschien mijn kant van het verhaal wilt horen. Maar nee hoor al scheldend verdwijnt hij Fabels in.

  Ik laat het er niet bij zitten en loop ook Fabels in en tref hem met zijn ski-school maten in Fabels aan. Even twijfel ik of ik hier slim aan doe maar goed dan heb ik i.i.g. mijn verhaal kunnen doen.

  Ik vertel dat hij van links op dezelfde hoogte als ik skiënd een trick doet in mijn richting en die mislukt. Gelukkig raakt hij mij niet. Hij vertelt dat hij zijn landing niet goed kon maken doordat ik plotseling achterop kom. Ik blijf bij mijn verhaal en vul aan dat hij op een normale piste niet zonder meer een trick kan doen omdat dit geen voorspelbaar gedrag is, niet getuigd van respect en zonder beheersing. (ik dacht de regels te kennen). Ga lekker naar een van de fun parken in het Skiwelt voor je tricks.
  Hij wuift het weg en zegt met zijn maten te willen gaan drinken, lekker stoer dacht ik maar tevens wel een bevestiging van mijn uitleg en zijn fout. Een collega van hem probeert nog goed te praten wat er gebeurd is maar geen enkele excuus volgt.

  Uitermate sterke reclame voor een ski-school en je kan al raden dat mijn kinderen geen les volgen bij een school die zo onverantwoord om gaat op de piste. (1 individu bepaald in deze het gezicht van de ski-school)

  Mocht ik toch verkeerd zitten dan hoor ik het alsnog graag.

  gr Koert

 4. Ron schreef:

  Volgens mij kennen de meeste mensen die tegenwoordig gaan skieen de FIS regels niet.
  Hebben er zelfs nog nooit van gehoord.

  Dit geval is lastig, maar denk toch dat de boarder verkeerd zit omdat hij van off piste komt.

  Gr. Ron

 5. Ruben schreef:

  Koert, ik ben het met je eens dat dit over regel 5 gaat, maar ook vooral in mijn ogen over regel 2.
  De snowboarder ziet dat hij makkelijk daar kan gaan staan ivm tijd en meters dat de skieer daar nog vandaan is. Hij heeft dus misschien wel juist aan regel 5 gedacht. Dat de skieer hem alsnog raakt zou juist met regel 2 te kunnen maken, het zorgen voor beheersing van je snelheid. Eigenlijk geloof ik hier niet in en wil de skieer koste wat het kost op dat punt skieen voor zijn filmpje.

 6. Michel schreef:

  Altijd de schuld van een snowboarder

 7. René Bos schreef:

  Denk Rutte,
  Die krijgt overal de schuld van……

 8. Jw smit schreef:

  De skiër die komt toch nog net iets meer van boven en vanaf boven komend moet die gene opletten

 9. JW schreef:

  Skiër komt van boven… snowboarder staat praktisch stil… dus denk bij de regels de skiër…

  de boarder probeert ook de skiër ruimte te geven om op zijn actie te kunnen reageren… vind de reactie van de skiër erg langzaam.. vooral als je met zulke snelheden gaat ben ik altijd extra focussed en reageer altijd snel… de skiër doet gewoon zijn coole bochten maken en kijkt alleen naar de camera..

  filmpje is ook niet duidelijk genoeg… lijkt idd dat hij van offpiste komt maar niet zeker…

  daarbij kan je de boarder vrij duidelijk zien denk ik als je bovenaan de piste en off-piste vergelijkt…

  ook is de vraag wat is offpiste… een klein beetje naast de piste moet kunnen…

 10. JoB schreef:

  Laten we dan maar de schuld bij de cameraman leggen! HAHAHA. Die had gewoon duidelijker moeten filmen waar de boarder vandaan kwam. Hadden wij meer informatie gehad om deze situatie te beter beoordelen?!

 11. Roel Hilhorst schreef:

  Ik ben geen fan van verticaal filmen, als de cameraman nu zijn mobiel draaide konden we pas echt duidelijk zien wie fout is. Maar voor nu vind ik dat de boarder fout is.

 12. Skiwi schreef:

  Zonder het filmpje te bekijken: de boarder! de boarder is ALTIJD in fout 😉

  • Skiwi schreef:

   Los daarvan vraag ik me wel af waar die skiër in godsnaam met zijn hoofd zat: op het moment dat de boarder vanuit de offpiste op zijn lijn opduikt maakt hij nog 2 bochten (waarvan één zelfs naar de boarder toe). Dat lijkt me toch ruim voldoende om te kunnen corrigeren…

 13. Skiwi schreef:

  Oh, en misschien wat off-topic, maar die cameraman (-vrouw?) heeft volgens mij toch een paar kleurtjes in zijn broek gesch*ten 😉

 14. Wouter schreef:

  Dit is dan wel weer de enige boarder die aan de rand van de piste stil gaat staan. Daar rekent natuurlijk geen enkele skier op, …… 😉 Gecombineerd met het feit dat deze boarder ook nog is van buiten de piste komt ligt de schuld m.i. bij de boarder. Hij had beter even kunnen wachten net buiten de piste totdat deze skier voorbij is.

 15. Stany schreef:

  Is moeilijk te beoordelen omdat je enkel een goed beeld hebt van de skiër . De boarder komt wel van buiten de piste maar heeft zo goed als geen snelheid maar wordt geacht voorrang te geven aan zij die op de piste zijn. Anderzijds komt de skiër van boven en moet hij uitkijken naar alles wat zich onder hem afspeelt en zijn stijl aanpassen aan de omstandigheden. Ik denk persoonlijk dat beiden dan ook hun eigen aandeel hebben en zelf instaan voor hun eigen gevolgen.

 16. Marcel schreef:

  Ik ben skier. Skier is hier fout, komt van boven en bovendien staat snowboarder zo goed als stil. Wat het filmpje niet laat zien is of de snowboarder had kunnen kiezen om de skier even voorbij te laten gaan alvorens hij de piste op gaat, mogelijk was de boarder even de controle kwijt. Maar goed, wat mij betreft staat dat er los van, de skier had meer dan voldoende gelegenheid om de botsing te voorkomen.

 17. arnout schreef:

  De boarder maakt een fout door, zonder rekening te houden met het verkeer, de piste op te komen, vlak voor iemand die een duidelijk lijn heeft, dus, boarder in fout. De boarder begint ook terug te glijden na een korte maar duidelijke stop terwijl hij nog geen enkel benul heeft van wie zich waar op de piste bevindt.

 18. Bob v Oostrom schreef:

  ik ga niet eens verder kijken dan het 1e bericht. Die is meteen de juiste zoals ik denk dat t is. Helaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht