Winter blijft in de buurt, dinsdag sneeuwval!

We moeten dit laatste weekend van november maar snel vergeten. Vandaag vielen er onder de 1700 meter regenbuien en was het in de dalen erg zacht. Ook morgen belooft het ondanks een vriendelijker weerbeeld ook zacht te blijven. Nee dan kunnen we beter gelijk na dit weekend kijken, want het wordt kouder en er staat sneeuwval op het programma!

Het koudere weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Italië dat richting de Balkan en Oost-Europa trekt. Aan de Noordzijde wordt koude poollucht via een semi-Scandihoog aangevoerd richting Oostenrijk. En de lucht is ook nog vochtig genoeg voor sneeuwval. Dat is natuurlijk super.

Overigens zien we op de oceaan de depressieactiviteit flink toenemen. Iets wat we in de gaten moeten houden.

Maandag zet de sneeuwval in, in het Flachland, waar de sneeuwgrens zakt van 1400 naar 600 meter. In het Wienerwald en nabij de Tsjechische grens kan 10 tot 20 centimeter vallen, in de Alpen zelf is het nog langere tijd droog. Dinsdag verplaatst de sneeuwval zich naar de noordkant van Oostenrijk. Hierbij zakt de sneeuwgrens tot in de diepere dalen. Doordat het op hoogte flink koud is kunnen de sneeuwkanonnen ook weer aan. Overigens valt er niet enorm veel sneeuw, van 5 centimeter in de dalen tot 15 of 20 centimeter in de bergen.

Na een heldere nacht met strenge vorst (goed voor de sneeuwkanonnen!) volgt er een meest zonnige woensdag. De Oostenrijkse noordkant zal er eventjes uitzien als een prachtig winters plaatje.

Maar kort hierna volgt alweer een verzachting, depressie’s op de oceaan komen dichterbij. Maar krijgen tegengas. De winter blijft in de buurt, maar uiteindelijk winnen de depressie’s het. Dat is lang geleden, een westenwind in Oostenrijk! Maar voor nu is dat gunstig want rond de maandwisseling zien we mooie sneeuwopties met Nordstau mogelijkheden. En dan kan er wel eens serieus sneeuw vallen zoals hierboven berekend op 1 december (paars=sneeuwval). Kortom de Westenwind moeten we nu aanmoedigen, willen we serieuze sneeuw krijgen in Oostenrijk.

Ook in het ensemble zien we de mogelijkheden op sneeuwval en kou op termijn terug. Na een 2-tal verzachtingen, lijkt het aanvang december langere tijd wel eens kouder en sneeuwrijker te worden. Er is genoeg hoop op de weerkaarten.

Jeroen Elferink

PS: vanaf 1 december zullen we weer dagelijks berichten over het weer in Oostenrijk! Blijf ons volgen voor de meest actuele weersituatie op jouw wintersportbestemming!

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...