Winter maakt zondag een comeback in Oostenrijk

Het was de laatste dagen erg warm (en onder de 1500m groen) in Oostenrijk

Winter maakt zondag een comeback in Oostenrijk

Gisteren steeg het kwik op uitgebreide schaal naar 18 tot 22 graden in Oostenrijk. Vooral in de lagere en zonnige dalen steeg de temperatuur hard. Samen met een vrij sneeuwarme winter wordt het snel groener en groener zoals hierboven in St. Johann in Tirol. Maar de winter lijkt het nog een keer te willen proberen met een comeback.

Vandaag is van de comeback nog weinig te merken. De aangevoerde lucht is nog altijd erg zacht en ook vandaag zien we de temperatuur stijgen naar waarden tussen de 17 en 22 graden. Maar omdat storingen al dichterbij komen is de lucht niet meer zo mooi blauw. Zo trekken er velden met hoge en middelbare bewolking over Oostenrijk. Vooral aan de grens met Duitsland kan het soms vaker bewolkt dan zonnig zijn, terwijl het juist vaker zonnig dan bewolkt is in Karinthië. Op 1500 meter is het ongeveer 10 graden en de vorstgrens ligt op een vrij hoge 2700 meter.

Tot en met zondagochtend staat er al het e.e.a. aan centimeters vanaf 1500 meter in de kaarten.

Morgen wordt de bewolking dikker maar blijft het nog wel langere tijd droog. Uiteindelijk volgt een koufront en begint het te regenen in Vorarlberg en later ook in Tirol en het Salzburgerland. Tijdens koufrontpassage zijn felle regen- en soms zelfs onweersbuien mogelijk. Ook zal er sprake zijn van storm in de bergen met windstoten over de 120 km/u. Aan de zuidkant duurt het nog tot de namiddag of zelfs avond dat het koufront binnen komt. Hierdoor kan de vrijdag nog best prima verlopen in Karinthië. Achter het front stroomt koelere lucht binnen en daalt de sneeuwgrens naar 1700 en later 1400 meter.

Zondag tot dinsdag loop

Zaterdag ligt Oostenrijk in de iets koelere luchtsoort. Verspreid over de dag vallen er buien en de sneeuwgrens ligt tussen de 1500 en soms 1300 meter. Met veel wind (op de bergtoppen windstoten tot 100 km/u) wordt het in de dalen maximaal 5 tot 11 graden, op 1500 meter is het rond de 0 graden. Zondagochtend is het tijdelijk rustiger en lange tijd helder, eigenlijk een prima skiochtend met wat verse sneeuw op de hogere pistes. Maar tijdens de middag volgt een nieuw fel koufront waarbij de sneeuwgrens van 1500 zondagmiddag naar 500 meter maandagochtend daalt.

Vanaf maandag weer zulke plaatjes?

Maandag heeft de winter een comeback gemaakt. Er staat een stevige nordstau in de weerkaarten waarbij we ook veel wind verwachten. Op de hogere bergtoppen komt het tot sneeuwjacht of zelfs een sneeuwstorm. Ook dinsdag vallen er sneeuwbuien en is het vrij koud voor eind maart. Hierna lijkt het weer mooier te worden, met de verse sneeuw zullen er nog mooie skidagen volgen!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×