Winter 2019/2020: tot nu toe extreem zonnig, warm en sneeuwarm

Gisteren was het 15 januari en daarmee zijn we over de helft van de winter 2019/2020. Meteorologisch gezien loopt de winter namelijk van 1 december tot 1 maart. En deze winter verloopt tot nu toe vrij opmerkelijk.

Zo is er tot nu toe nog geen vlok sneeuw in 6 van 9 Landeshauptstädten gevallen. Volgens het langjarige gemiddelde zou er allang sneeuw in alle hoofdsteden moeten liggen, of hebben gelegen. Sowieso is er nog maar weinig sneeuw gevallen deze winter. Tot nu toe wordt de winter vooral gekenmerkt door hogedrukinvloeden waarbij storingen ver van Oostenrijk vandaan blijven.

Door deze hogedrukinvloeden verloopt de winter ook extreem zonnig. Tot gisteren scheen in bijvoorbeeld Klagenfurt 97 uur de zon dit jaar. Terwijl over de hele januarimaand de zon gemiddeld slechts 37 uur hoort te schijnen in Klagenfurt. Dergelijke afwijkingen zijn momenteel niet alleen in Klagenfurt te vinden, in vrijwel heel Oostenrijk schijnt de zon met vergelijkbare afwijkingen meer.

Het meest pijnlijk voor de wintersporters onder ons is vooral het gebrek van sneeuw. Eigenlijk teren de skigebieden vooral aan de noordkant op de sneeuwdump die boven de 1300 meter tijdens de kerst viel. Aan de zuidkant skiën de hogere gebieden voorals nog op sneeuw die halverwege november viel! Sindsdien is er amper sneeuw bijgekomen. Onder de 1300 meter is dit dan ook het beeld. De zonkanten helemaal groen. In de meeste dalen onder de 1000 meter ligt in de schaduw ook geen sneeuw meer. En als er nog WEL sneeuw ligt gaat het vrijwel om 1 of 2 centimeter. Normaal gesproken moet er halverwege januari vanaf 600 meter 30 centimeter of meer liggen.


Daarnaast verloopt de winter van 2019/2020 ook nog eens uitgesproken warm. Het is deze winter gemiddeld 2,7 graden te warm, waarbij de afwijking lokaal oploopt tot 4 graden. Mooi zichtbaar zijn de inversiedalen van vooral Salzburg. Door het vooral rustige en zonnige weer blijft koude lucht in deze afgesloten dalen hangen. Alleen hier (met name regio Zell am See) verloopt de winter temperatuurtechnisch nog enigszins normaal. Elders dikke afwijkingen in de plus.


De extreemste afwijking treffen we op 17 december 2019. Met een föhnstorm werd het toen voor het eerst warmer dan 20 graden in december. Een afwijking van meer dan 17 graden van de norm! Die dag werd het zelfs 21,3 graden in Feldkirch.

Laten we hopen dat de andere helft van de winter gemiddeld te koud verloopt. Al zijn de eerste voortekenen voor de 2e helft niet al te gunstig. Wat het weer dagelijks doet lees je natuurlijk in ons dagelijkse weerbericht. Dit weerbericht staat elke dag om 8:00 klaar.

(bron: ZAMG)

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht