Winter gaat alweer op pauze

In Karinthië en Stiermarken is het momenteel diep winter´s, na 2 dagen met sneeuwval tot diep in de dalen ligt er op sommige plaatsen al 20 tot 30cm sneeuw. Een mooi begin van de winter, maar niet overal in de Oostenrijkse Alpen is het al zo diep winters.

Aan de noordkant, Salzburgerland en Tirol, is zoals verwacht amper sneeuw gevallen. In Zell am See lag gisteren een dun laagje maar deze is alweer weg gedooid. Enige wit wat we hier vinden is de sneeuw die kunstmatig door het kanon gemaakt is. En daar blijft het voorlopig ook bij, want de winter gaat na een paar dagen alweer met verlof. Het voorseizoen komt zo maar traag opgang.

Het sterke hogedrukgebied boven Scandinavie begint uiteen te vallen, en er zijn 2 aparte hogedruk-kernen ontstaan. De een gaat aan de wandel richting IJsland en de andere richting Oekraïne. Hierdoor wordt de koude stroming steeds meer afgesnoerd, en wordt er plaats gemaakt voor een meer Zuidelijke stroming. En tja zoals we weten is dat altijd een relatief warme hoek, zo nu ook.

Morgen starten we de dag met veel zon ten Noorden van de hoofdkam. In besneeuwde dalen kan het matig tot streng vriezen. Ook is het in Oost-Tirol en Karinthië zonnig, al kan hier ook mist hangen. Elders hangen er lage wolkenvelden en in het Flachland kan het regenen. In de middag verandert er maar weinig, met veel zon kan het in Innsbruck een graad of 8 worden, terwijl het in de mist en nevel een graad of 2 blijft. Op 1500 meter is het een graad of 3.

Donderdag en vrijdag is er geen verandering in het weerbeeld en de verdeling daarvan. Met vergelijkbare temperaturen blijft het nog even anti-winters. Alleen tijdens de heldere nachten kunnen de sneeuwkanonnen aan, maar overdag zullen ze op vrijwel alle hoogtes uit staan. Met veel zon in de bergen is het wel genieten.

Als we opzoek gaan naar de winterkou in de kaarten, zien we pas op middellange termijn (over 7 dagen) nieuwe kansen. Medio volgende week kan de vorstgrens weer dalen richting dalniveau, maar opnieuw wordt er geen serieuze neerslag berekend. Dat is wel jammer want 1 goede sneeuwdump rond deze periode kan al voldoende zijn voor de hele maand december.

Nee serieuze sneeuwkansen zien we opnieuw weer op lange termijn kaarten (10-15 dagen vooruit). Maar dat is nog zover, en verandert continue. We zullen gewoon geduld moeten hebben. Gelukkig duurt het nog ruim een maand tot kerst. En dan pas hebben we het echt nodig.

Jeroen Elferink

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...