De winter lijkt de grote afwezige deze winter

Het lijkt wel of momenteel de winter de grote afwezige is deze winter. Natuurlijk ligt er in de Oostenrijkse Alpen vanaf gemiddeld genomen 1200 meter ruim voldoende sneeuw. Maar daaronder verloopt deze winter tot nu toe vrij karig. Ook de komende tijd lijkt hier maar weinig verandering in te komen. Ironisch omdat precies 1 jaar geleden de weerkaarten er 180 graden anders bij lagen. Maar voorlopig is de winter ver van Oostenrijk vandaan.


Maar dat wil nog niet gelijk zeggen dat het niet koud kan zijn. Deze ochtend vriest het onder een heldere hemel in enkele dalen matig tot streng. Het betreft typische uitstralingskou en geen transportkou. In de bergen is het deze ochtend al wel mild met op 1500 meter temperaturen rond nul. Uiteindelijk weet het vanmiddag een paar graden te dooien op deze hoogte. Daarbij is er overal in Oostenrijk veel ruimte voor de zon. Uitzondering daarop vormt het Rheintal, hier zal de bewolking die in het dal hangt niet of nauwelijks oplossen. Daarbij stijgt de temperatuur naar 0 of 1 graad boven nul in de schaduwrijke dalen tot lokaal 7 of 8 graden in de bredere en lagere dalen.

Komende avond en nacht verlopen helder. Opnieuw kan het tot matige of plaatselijk strenge vorst komen. In de bergen is het juist mild met tussen de 1400 en 1700 meter niet of nauwelijks vorst.


Morgen is het in een groot deel van Oostenrijk opnieuw mooi weer. Behalve in het westen en noorden. Hier schampt een koufront Oostenrijk.


Morgenochtend neemt vanuit Duitsland de bewolking ten westen van Salzburg toe. Uiteindelijk volgt (lichte) neerslag waarbij de sneeuwgrens pendelt tussen de 800 en 1200 meter. Gedurende de middag zijn er perioden met regen en sneeuw. Grote hoeveelheden worden opnieuw niet verwacht.

Ten zuiden van de hoofdkam en ten oosten van het Salzkammergut blijft het droog en meest onbewolkt. Hier nog altijd kaiserwetter bij vergelijkbare temperaturen met vandaag.

En de dagen die volgen? Ik denk dat de verwachting hierboven boekdelen spreekt. Het heeft geen uitleg nodig, de zon blijft na morgen een tijdlang flink schijnen. Daarbij kan er op donderdag en vrijdag een stevige föhn staan met temperaturen die extra de lift ingaan. Wellicht dat we dan middagtemperaturen in de lagere dalen hebben van 10 tot 15 graden.


Ook de komende 2 weken is er nog geen teken van echt winterweer op de weerkaarten. De stroming is volledig foutief en echt koude lucht is ver te zoeken. Op de animatie hierboven is de temperatuurafwijking ten opzichte van de norm voor de komende 2 weken zichtbaar. Weinig wit of blauw in de buurt en Oostenrijk ligt min of meer constant in te warme lucht voor januari.’

Het is dus roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig zijn de meeste skigebieden boven de 1200 meter voorzien val voldoende sneeuw om een dergelijke periode uit te zingen.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...