Winter in de bergen, herfst in de dalen

Het koufront waar we afgelopen avond en nacht mee te maken hadden is doorgetrokken richting het oosten. Oostenrijk ligt daarmee in een koelere en van origine polaire luchtsoort, met in de bergen winterse condities. In de dalen is het juist herfstachtig koel. Gelukkig hebben we wel te maken met een uitloper van het azorenhoog. Hierdoor is het tijdelijk rustiger met minder neerslag, maar een nieuw front met nog koelere lucht is onderweg. Dit front doet Oostenrijk dit weekend aan.

Vandaag is het vooral zwaar bewolkt. De zon heeft het er moeilijk mee en laat zich maar kort of niet zien. Daarbij zijn nog enkele regenbuien mogelijk, vanaf 2200 meter ook sneeuw. De grootste kans op buien is weggelegd voor het zuiden en oosten. Temperaturen blijven magertjes, meest 15 tot 19 graden. In de hogere dalen is het koeler en ligt de temperatuur zelfs onder de 15 graden.

Vanavond en vannacht blijft het veelal zwaar bewolkt. Daarbij stijgende neerslagkansen in heel Oostenrijk. Vooral in de oostelijke helft kan het enige tijd flink doorregenen. Vanaf 2000 meter kan hier 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen.

Morgen krijgt de neerslag een meer buiig karakter. Desondanks blijft de bewolking dominant en zien we de zon zelden. Als er al een glimp te zien valt zal dit maar kort zijn of in Vorarlberg. Tijdens buien is het koel met slechts 12 tot 16 graden, daarbij is een klap onweer niet uitgesloten. De sneeuwgrens pendelt rond de 2100 meter.

Zondag liggen we in de nog koelere lucht. Opnieuw hebben we veel bewolking en vooral Oost Tirol, Salzburgerland, Karinthië en delen van Stiermarken hebben de hele dag aanhoudende regen. Landelijk daalt de sneeuwgrens naar 2000 tot 1800 meter, lokaal is door sterke neerslag sneeuw tot 1600 meter mogelijk. Onder de juiste omstandigheden kan dit zelfs nog wat lager zijn, maar dit valt helaas nu nog moeilijk te voorspellen. De grootste kans op deze lage sneeuwgrens ligt tussen de Hohe en Niedere Tauern. In de dalen is het ook koud voor september, tijdens regen ligt het kwik tussen de 8 en 14 graden.

In de bergen valt in totaal 15 tot 40 centimeter sneeuw, een enkel gletsjergebied vangt zelfs een halve meter. Vooral het Salzburgerland en Karinthië vallen in de prijzen. In Vorarlberg lijkt het allemaal wel mee te vallen met beduidend minder sneeuw en langere droge momenten.

De nieuwe week brengt een nieuwe storing met vooral dinsdag nieuwe regen- en sneeuwbuien. Aan de sneeuwgrens verandert weinig, meest rond of onder de 2000 meter. Het is dus compleet winter in de bergen. Tijdens de tweede helft van de nieuwe week verbeterd het weer met toenemende hogedrukinvloeden. We krijgen de zon vaker te zien en de temperatuur stijgt iets. Toch blijft de hoofdstroming noordwestelijk en daardoor relatief koel.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Ski Outlet Logo

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht