Winter is weer ver weg in Oostenrijk

Winter is weer ver weg in Oostenrijk

1200_lm-1

Na de kou en sneeuw van vorige week was het de afgelopen dagen prachtig weer in Oostenrijk. De lucht warmde razendsnel op, en de sneeuw/vorstgrens trok zich weer terug tot het hooggebergte. Dit was gisteren nog in Zell am See. Dit is de herfst in Oostenrijk op haar mooist.

koufront

Maar na de mooie dagen is vandaag een verandering aantocht. Op dit moment zijn er nog opklaringen aanwezig in Oostenrijk. Maar er ligt een koufront boven Zuid-Duitsland klaar, naja koufront ? De lucht erachter is niet heel veel kouder en de vorstgrens blijft hoog met 2500 meter.

Nog voor de middag neemt de bewolking op de meeste plaatsen snel toe en vanmiddag begint het dan in Voralberg, Tirol, Salzburgerland en Oberösterreich te regenen. De neerslag is buiig van karakter en een enkele onweersklap is ook mogelijk. In de avond breidt de regen zich ook uit naar de Zuidelijke deelstaten. Alleen Niederösterreich houdt het grotendeels droog. Hier maar ook in de Zuidelijke deelstaten kan het vanmiddag nog even opwarmen naar een graad of 20 a 21 !

rsum_16102621_16102412

Ook morgen is het nog zwaar bewolkt in Oostenrijk. De regen blijft aanhouden in Voralberg, Tirol en het Salzbugerland. Hier worden ook de grootste hoeveelheden verwacht, tot ruim 20 mm. Elders verloopt de woensdag meest droog met in de middag een enkele opklaring. Daarbij blijft het, ondanks dat een koufront overtrok, nog vrij mild voor de tijd van het jaar. 14 tot 16 graden.

hogedruk

Na de woensdag zien we een flink hogedrukgebied ontstaan boven midden Europa. Het nieuwe hogedrukgebied vormt een blokkade voor depressies vanaf de oceaan, elk met een portie koelere lucht. Ze worden afgesnoerd door de straalstroom (zwarte lijn in de kaart) die zich om ons hoog vormt. Hierdoor krijgt de hogedruks-blokkade iets wat eigenschappen van een omegablokkade. Vernoemd naar de griekse letter ? omdat het ook deze vorm heeft op de weerkaarten. Dit type blokkade is vaak hardnekkig en kan zelfs enkele weken aanhouden. Maar daar is het huidige patroon lang niet stabiel genoeg voor.

Het hogedrukgebied zuigt zich vol met warme lucht afkomstig van de Sahara. Hierdoor is het naast zonnig ook nog eens erg mild. Aankomend weekend kon het in enkele dalen wel weer eens met veel zon 20 graden worden. Maar doordat de zon erg laag begint te staan kan ochtend mist en nevel steeds moeilijker oplossen. Niet in elk dag zou het dus warm en zonnig kunnen worden. Maar in de bergen wordt het komend weekend werkelijk fantastisch weer !

We gaan het volgen.
Fijne dag,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×