Winter keert dit weekend eventjes terug


De Oostenrijkse Alpen gisteren, opnieuw was het een topdag met overal veel zon. Alleen het oostelijke flachland had te maken met mist en lage bewolking zichtbaar als witgrijze vlakken. Ook vandaag zal dit het weerbeeld zijn in een groot deel van Oostenrijk. In de berggebieden opnieuw veel zon terwijl het lage oosten verdwenen ligt achter een laag mist en nevel. Daarbij wordt het boven de inversie nog één keer mild met middagtemperaturen tussen de 4 en 9 graden. De vorstgrens ligt rond de 2100 meter.


In de loop van de middag trekken er via het westen wel enkele hoge wolkenvelden over. Deze wolkenvelden zijn afkomstig van een koufront die komende avond en nacht overtrekt. Met dit koufront keert ook de winter dit weekend weer terug met lage temperaturen en sneeuw.

Overtrekken van het koufront vanavond en morgen

Vanavond nog valt de eerste sneeuwval op het koufront in Vorarlberg. Uiteindelijk zijn in de loop van de nacht ook Tirol en Salzburg aan de beurt. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 700 á 500 meter. De gehele zaterdag valt er lichte tot matige sneeuw over een brede strook in Oostenrijk. De droogste condities zijn weggelegd voor de zuidkant en Vorarlberg.

Ook morgenavond en nacht vallen er een aantal sneeuwbuitjes. Wel gaat de intensiteit er snel uit.


Volgens de laatste berekeningen gaat er gemiddeld 5 tot 15 centimeter sneeuw vallen, een stukje minder dan dat we gisterochtend nog zagen. Van een dump is dus absoluut geen sprake. Het is vooral een mooi cosmetisch laagje dat gaat vallen. Zeg maar mooi voor de plaatjes en het echte wintersportgevoel!


Ook het Europees model komt met een gemiddelde van 5 tot 15 centimeter verse sneeuw in een groot deel van Oostenrijk.


De zondag is vooral lekker fris met maar weinig ruimte voor de zon. Op 1500 meter is het goed inpakken want de middagtemperatuur ligt hier tussen de -7 en -9. Daarbij valt uit de bewolking de gehele dag een aantal lichte sneeuwbuien. In veel dalen kan nog eens 1 tot 4 centimeter bijvallen, afhankelijk van de lokale stuwingseffecten.


De nieuwe week start mooi met veel ruimte voor de zon. Samen met een vers laagje sneeuw, witte bomen en strak blauwe luchten is het wintersportplaatje compleet. Het weekend bracht dus echt de winter weer terug in de bergen. Geniet ervan als je volgende week op de piste staat!

Jeroen Elferink

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht