Nu volop winter, maar volgende week ook?

Yes! Het is eindelijk echt winter in Oostenrijk. Deze ochtend ontwaken veel Oostenrijkse Alpendorpen met een wit tapijtje en sneeuwval. En de hele week blijft het nog winters met ook morgen nog sneeuwbuien en aanhoudende vorst. Maar voor hoelang? We hebben helaas zicht op toch wel wat zorgelijke weerkaarten…


Vandaag houdt de sneeuwval in Noord-Oostenrijk de hele dag aan, waarbij de sneeuwgrens nog verder zakt van 600 meter tot in de lagere delen. Morgen verandert er niet veel, al zullen de droge momenten langzaam wel de overhand krijgen. Houdt rekening met de harde windstoten, gister nog gebeurde door de wind een ongeluk met een nieuwe gondelbaan in Hochzillertal. In totaal kan er boven de 2000 meter 80 tot 120 centimeter sneeuw vallen. Tussen de 1000 en 2000 meter zou dit ongeveer 40 tot 80 centimeter zijn en hieronder meest 20 tot 40 centimeter. In de lagere delen zoals het Inntal nog geen 10 centimeter. Maar hier treffen we ook geen skigebieden aan. Over het algemeen gaat er dus nog veel vallen en is dit perfect nieuws voor de skigebieden.

Prachtige woensdag en donderdag, strenge vorst

Woensdag en donderdag is het onder invloed van een hogedrukgebied een stuk rustiger en vooral droog. In het flachland is een laatste sneeuwbui mogelijk maar verder is het meest zonnig. Na de serieuze sneeuwval van de afgelopen dagen zijn het een 2-tal prachtige dagen om te wintersporten. Wellicht dat enkele skigebieden vroeger open zullen gaan door de gevallen sneeuw. Maar naast zonneschijn is het ook koud, en met en heldere avonden betekent dit strenge nachtvorst. Boven het sneeuwdek koelt het vrij makkelijk af naar -10C tot -20C. Wellicht in een enkel afgesloten dal nog lagere waarden, perfect voor de sneeuwkanonen.

Langere termijn: winter verdwijnt, het wordt warmer met regenkansen?

We willen er niet omheen draaien, en er wacht hoe dan ook een prachtige week op ons met veel kou en sneeuw. Maar als we toch eventjes wat verder voorruit kijken, dan zien we continue zorgelijke weerkaarten. De setting zoals hierboven (18 december) komt steeds vaker terug met lagedrukgebieden boven West Europa en hogedrukgebieden boven Rusland. En voor ons is de vuistregel dat als de luchtdruk in Londen lager is dan in Moskou, de Alpen vaak in zachte oceaanlucht zitten. Idealer is een situatie die precies andersom is (zoals nu op dit moment).

De kans is zéér groot dat we vanaf zaterdag weer in de milde oceaanlucht belanden waarbij de sneeuwgrens weer vaker boven de 1000 of zelfs 1500 meter komt…


Kijkend naar de temperatuurpluim op 1500 meter hoogte zien we de oplopende temperatuur vanaf donderdagmiddag terug, maar tegelijkertijd zien we ook de onzekerheid. De zwarte lijn is het gemiddelde van de berekeningen, maar in principe is een minimale opwarming ook mogelijk. Maar de kans dat we de periode van 16 tot 20 december te maken krijgen met hogere temperaturen ten opzichte van de norm (rode lijn) is groot. Dit betekent met een weststroming veelal storingen waarbij het in de dalen dus ook kan regenen.

In ieder geval is de verwachting gelukkig nog ongewis. Maar voorbereiden op een minder leuk scenario hoort er soms ook bij. Gelukkig is het deze week koud en sneeuwrijk waardoor de piste’s al gered zijn met de kerst. Skiën gaan we sowieso tot in de lagere skigebieden! En als dat geen goed nieuws is ?

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Turner Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...