De winter valt dit weekend Oostenrijk binnen

Koning winter valt dit weekend Oostenrijk binnen

De afgelopen dagen hadden we het er al wel vaker over. Komend weekend valt de winter Oostenrijk binnen.
1410_lm

Maar vandaag was er nog niks aan de hand. Sterker nog, het was zelfs licht föhnig met een zonnetje. Daarbij werd het nog best aangenaam, 12 tot 16 graden. De vliegtuigstrepen, die zichtbaar waren in de lucht, verraden al wel de opkomende weersverandering.

koufront

Momenteel hangt er een langgerekt koufron, van de Canarische Eilanden tot in Noord Duitsland, over West Europa. Het veroorzaakt vanavond ook bij ons in Nederland regen.  Aan de achterkant van dit front stroomt koudere poollucht binnen.

koufront2

Morgen krijgen we dan later op de middag te maken met een koufront passage. De hele dag verloopt zwaar bewolkt en voor de passage zal het in Tirol en Salzburgerland nog even kort föhnig kunnen worden. In Innsbruck kan het hierdoor nog 17 graden worden ! En dat is ruim 25 graden warmer als dat na het weekend zou zijn. In de avond regent het stevig in heel Oostenrijk. De sneeuwgrens zakt van 2200 meter naar 1600 meter in de ochtend.

koufront3

Maar zondag overdag zakt de sneeuwgrens snel verder weg als nog koudere lucht binnen stroomt. Alleen Oost-Oostenrijk blijft dan bespaard van sneeuwval (omdat het hier dan al droger wordt). Maar elders, vooral in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland, zakt de sneeuwgrens smiddags naar 800 meter. En later op de avond tot in de laagste dalen. Dat betekend dat het overal wit wordt !

De meeste sneeuw valt in de regio’s van de Berchtesgadener Alpen, Hornbachketen en de Ötztaler Alpen. Hier zijn boven de 1500 meter sneeuwhoeveelheden van 50 tot 70 centimeter te verwachten. Elders 20 tot 30 centimeter. Hieronder valt 5 tot 20 centimeter. In de laagste dalen zoals het Inntal of Pinzgautal valt slechts een heel dun laagje.

rart_16110718_16110412

Maandag blijft in de Alpen-gedeelte van Oostenrijk rustig door sneeuwen door een nordstau. De sneeuwgrens ligt rond de 400 meter, dus vrijwel overal valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Daarbij is het koud met maxima waardes tussen de -4 en +2 graden. In het Oosten is het droog en schijnt soms de zon, hier is het iets milder.

koufront6

De hele werkweek blijft het koud in Oostenrijk. Woensdag lijkt een volgende neerslagzone Oostenrijk te bereiken. Ondertussen wordt de aangevoerde lucht steeds wat kouder. In vrijwel heel Oostenrijk valt de neerslag dan in de vorm van sneeuw. Tijdens heldere nachten, vooral dinsdag en woensdag, zakt de temperatuur flink. In enkele hoge dalen kan het streng (-10C of kouder) vriezen. Pas tegen het weekend komt er weer zachtere lucht Oostenrijk binnen.

Fijn weekend,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht