Winterbanden 2019/2020 het is er weer tijd voor

Het is weer tijd voor winterbanden

Het is weer tijd voor winterbanden, vanaf 1 november zullen winterbanden onder de auto verplicht zijn. Zeker in Oostenrijk is het tussen 1 november en 15 april verplicht om winterbanden onder de auto hebben. Maar ook in Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

In de Alpen ben je verplicht om winterbanden te hebben, ook sneeuwkettingen horen in de wintermaanden tot de uitrusting. In Duitsland geldt er geen vaste periode, maar is wel verplicht bij winterse omstandigheden. In Oostenrijk is dit anders daar geldt van 1 november tot en met 15 april dat er bij winterse omstandigheden het verplicht is om met winterbanden te rijden.

Let wel op er gelden vanaf 1 januari 2018 strengere regels in Duitsland. Lees dit nog maar eens na!

Regels in Oostenrijk

Het is weer tijd voor winterbanden en hieraan zitten een aantal regels, er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.

  • Verplicht van 1 november 2019 tot en met 15 april 2020, bij winterse omstandigheden.
  • Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S als winterband beschouwd
  • Minimale profieldiepte is 4 mm, minder profiel wordt de band als zomerband beschouwd ook al staat er M+S op.
  • Op alle wielen moet een winterband gemonteerd zijn, aanhanger valt niet onder deze verplichting.
  • Is de weg deels of geheel bedekt met sneeuw of ijzel dan mag men sneeuwkettingen monteren op de aangedreven wielen met zomerbanden. Dit in plaats van winterbanden.
  • Het is verboden om met sneeuwkettingen of zomerbanden te rijden bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs. Winterbanden zijn dan verplicht.
  • Ga je met zomerbanden richting Oostenrijk en je raakt betrokken bij een ongeval bij winterse omstandigheden, dan is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

Ook voor het gebruiken van sneeuwkettingen zijn regels aan verbonden. Zo is het gebruik verplicht zodra je een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting ziet. Maximum snelheid is maximaal 50 km/u. Let wel op dat kunststof sneeuwkettingen niet toegestaan zijn.

Het is ook raadzaam om kettingen mee te nemen.

Tot slot

Voor meer info over winterbanden per land biedt de ANWB uitsluitsel, via deze link zijn de regels voor jouw betreffende wintersport land te lezen. We hebben al eerdere gehad over winterbanden, onze eerdere berichtgeving is hier en hier te lezen. Een goede voorbereiding is het halve werk, de juiste banden en de rest van de winteruitrusting hoort daar bij.

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht