Winterbanden 2023-2024 het is er weer tijd voor

Sneeuwbanden Winterbanden

Winterbanden 2023-2024 het is er weer tijd voor

De dagen worden korter en 1 november komt dichterbij en dat is de datum dat winterbanden verplicht worden gesteld in Oostenrijk. Dat betekent ook tijd voor winterbanden, zeker als je naar de Alpen gaat.

Voor degenen die richting Oostenrijk gaan is het verplicht om winterbanden onder de auto te hebben. Ook tijdens de reis door Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Naast de winterbanden horen ook de sneeuwkettingen tot de uitrusting.

In Duitsland geldt er geen vaste periode, maar is wel verplicht bij winterse omstandigheden. In Oostenrijk is dit anders daar geldt van 1 november tot en met 15 april dat er bij winterse omstandigheden het verplicht is om met winterbanden te rijden. Deze verplichting geldt dus voor iedereen, ook als je uit Nederland komt en je bent een toerist.

Regels in Oostenrijk

Aan de winterbanden zijn een aantal regels van toepassing in Oostenrijk. We zetten deze zaken voor jullie op een rij.

  • Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
  • Verplicht van 1 november tot en met 15 april van elk jaar
  • Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S als winterband beschouwd
  • Minimale profieldiepte is 4 mm (radiaalbanden), voor diagonaalbanden is het 5 mm, Is er sprake van minder profiel dan wordt de band als zomerband beschouwd ook al staat er M+S op.
  • Op alle wielen moet een winterband gemonteerd zijn, aanhanger valt niet onder deze verplichting.
  • Is de weg deels of geheel bedekt met sneeuw of ijzel dan mag men sneeuwkettingen monteren op de aangedreven wielen met zomerbanden. Dit in plaats van winterbanden.
  • Het is verboden om met sneeuwkettingen of zomerbanden te rijden bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs. Winterbanden zijn dan verplicht.
  • Ga je met zomerbanden richting Oostenrijk en je raakt betrokken bij een ongeval bij winterse omstandigheden, dan is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

verkeersbord sneeuwketting

Sneeuwkettingen

Ook voor het gebruiken van sneeuwkettingen zijn regels verbonden. Zo is het gebruik verplicht zodra je een rond, blauw bord ziet waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Maximum snelheid is 50 km/u. Let wel op dat kunststof sneeuwkettingen niet zijn toegestaan.

Het is ook raadzaam om kettingen mee te nemen.

Tot slot

Voor meer info over winterbanden per land biedt de ANWB uitsluitsel, via deze link zijn de regels voor jouw betreffende wintersport land te lezen. Een goede voorbereiding is het halve werk, de juiste banden en de rest van de winteruitrusting hoort daar bij.

Hieronder nog een video waarbij je echt het verschil tussen een winter- en zomerband kunt zien.

Sneeuwkettingenwinkel Display Advertentie SKW - winter 2023-2024 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×